Interessant:

Meer belasting op mobiele diensten

nieuws 9 november 2011 om 08:03

Werelwijd is de belasting op mobiele diensten gestegen van 16,9 procent in 2007 naar 18 procent in 2011. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte in 111 landen.

Volgens Deloitte is de belasting voor mobiele gebruikers in 56 van de 111 onderzochte landen gestegen. Vooral in Afrikaanse en Aziatische landen nam de belastingheffing flink toe. In Congo en Madagascar betaalden consumenten van mobiele diensten 50 procent meer belasting dan in 2007. In Pakistan en Sierra Leone verdubbelde de mobiele belasting en in MaleisiŽ verdrievoudigde de mobiele belasting zelfs.

In alle genoemde landen nam de belasting voor consumenten van mobiele diensten vooral toe door de zogenaamde "airtime taxes". Dat is een soort extra vorm van belasting voor luxe-artikelen bovenop de reguliere BTW. Deloitte vindt een hogere belasting op mobiele diensten niet verstandig: "het maakt mobiele services minder betaalbaar en ondermijnt de potentieel positieve impact die mobiele breedbanddiensten op de economie kunnen hebben", aldus het rapport.

"Veel regeringen blijven mobiele diensten belasten als ware het luxe-artikelen, zoals juwelen of kaviaar. Maar mobiele diensten zijn sleutelfactoren voor de economische en sociale ontwikkeling van een land en zijn een cruciaal middel waarmee vooral de onderklasse toegang heeft tot ziekenzorg, educatie en ondernemerschap", aldus Gabriel Solomon van GSMA, dat de opdracht gaf voor het onderzoek van Deloitte.

Cellular-news