Interessant:

Meer mobieltjes dan drinkwater in Afrika

nieuws 5 oktober 2011 om 09:36

Volgens onderzoek van Nielsen hebben meer mensen in Afrika toegang tot mobiele telefoons dan tot zuiver drinkwater. Daarnaast is Afrika een enorme groeimarkt, hoewel de meeste gebruikers (rond de 85 procent) een prepaid-toestel bezitten.

In Zuid-Afrika, het sterkste economische land van Afrika, is het gebruik van mobieltjes onder volwassenen gegroeid van 17 procent in 2000 naar 76 procent in 2010. Nokia is met een marktaandeel van 52 procent de grootste aanbieder van mobieltjes in Zuid-Afrika, gevolgd door Samsung en BlackBerry. Ook in India, eveneens een opkomende markt, zijn Nokia en Samsung de grootste leveranciers van mobieltjes.

Uit het onderzoek van Nielsen blijkt dat in Zuid-Afrika vooral sms'en populair is; populairder dan bellen en mailen. Gebruikers vinden het goedkoper en vinden het de snelste manier van communiceren. Teleurstellend aan het onderzoek van Nielsen is dat de claim dat "meer mensen in Afrika toegang hebben tot mobiele telefoons dan tot zuiver drinkwater" nergens wordt onderbouwd. Het lijkt daarmee een ongegronde bewering die enkel dient om aandacht voor het onderzoek te krijgen.

textually.org