Interessant:

Smartphone-tekst vraagt om speciale leesbril

nieuws 11 augustus 2011 om 09:11

Uit onderzoek van de SUNY State College of Optometry uit New York blijkt dat bij het lezen van tekst smartphones dichter bij de ogen worden gehouden dan papier. Dat heeft mogelijk tot gevolg dat er een speciale leesbril voor is benodigd.

Volgens de onderzoekers moeten optometristen rekening houden met de "werkafstand" waarop patienten hun smartphone gebruiken. Bij het lezen van tekst - zoals sms'jes en internetpagina's -, blijkt dat mensen hun smartphone aanzienlijk dichter bij de ogen houden dan ze met tekst op regulier papier zouden doen.

Met het verschil in afstand moet ook rekening worden gehouden bij het voorschrijven van de juiste brillen of lenzen, vooral bij ouderen, aldus de onderzoekers. Mogelijk zullen zij in de toekomst dus een aparte leesbril krijgen voor het gebruik van de smartphone. Er is nog wel verder onderzoek nodig om de reactie van de ogen bij het lezen van tekst op de smartphone te doorgronden.

Het hebben van een verkeerde bril of lenzen kan een oorzaak zijn van hoofdpijn bij smartphone-gebruik. Er gaan ook al lang discussies over de vraag of mobiele straling kan leiden tot hoofdpijn of zelfs hersentumoren. Andere onderzoekers beweerden dat de hersenen traag worden door belgedrag, maar weer anderen claimden juist dat gsm-straling zou helpen tegen Alzheimer.

textually.org