KPN: mobiele Big Brother in Nederland
KPN heeft zichzelf in de problemen gebracht door te melden dat het gebruik maakt van zogenaamde "Deep Packet Inspection" (DPI) technologie om het mobiele internetverkeer van haar abonnees in kaart te brengen.
KPN zegt dat te hebben gedaan om de opkomst van WhatsApp, een app waarmee je gratis kan sms'en, in kaart te brengen. KPN wil op termijn namelijk extra kosten in rekening gaan brengen voor het dataverbruik via deze applicatie, omdat het nu de opbrengst van veel sms-verkeer misloopt. Met de DPI-technologie kan KPN constant je (mobiele) internetgebruik in de gaten houden en zien welke apps je gebruikt. Ook KPN-dochters Hi en Telfort zouden zijn 'afgetapt'. KPN meldt "alleen naar het type dataverkeer te kijken en niet naar de inhoud".
Toch wordt KPN nu veelvuldig beschuldigd van Big Brother-praktijken en mogelijk overtreedt het telecombedrijf ook de wet. Artikel 139c van het Wetboek van Strafrecht meldt namelijk: Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft hij die opzettelijk en wederrechtelijk met een technisch hulpmiddel gegevens aftapt of opneemt die niet voor hem bestemd zijn en die worden verwerkt of overgedragen door middel van telecommunicatie of door middel van een geautomatiseerd werk.
Burgerrechtorganisatie Bits of Freedom adviseert KPN-abonnees aangifte te doen tegen KPN.