Interessant:

OPTA legt 550.000 euro boete voor sms-spam op

nieuws 12 januari 2011 om 10:52

De OPTA heeft het bedrijf SD&P voor in totaal 550.000 euro aan boetes opgelegd wegens het versturen van ongevraagde sms-berichten zonder afmeldmogelijkheid.

Door deze wijze van werken van SD&P zaten consumenten ongewild aan een sms-dienst vast, waarbij ze voor elk ontvangen bericht 1,50 euro moesten betalen. Op deze manier overtrad SD&P op meerdere manieren het spamverbod. Het is namelijk verboden om commerciŽle sms'jes te versturen zonder expliciete toestemming van de ontvanger. Daarnaast is het verplicht dat de sms-berichten een afmeldmogelijkheid vermelden. SD&P biedt diensten aan onder de naam Yamtalk en MT50 (MobileFun) via diverse shortcodes, waaronder de codes 4269 en 9988.

Door hun mobiele nummer in te voeren op een website konden consumenten kans maken op bijvoorbeeld een laptop, aldus SD&P. Vervolgens stuurde SD&P aanmeld-sms'jes naar deze 06-nummers waarin werd vermeld dat, om kans te maken op de prijs, een sms-abonnement moest worden afgesloten. SD&P controleerde hierbij niet of iemand zijn eigen 06-nummer op de site ingevuld had. De vervolgberichten hadden echter niets meer te maken met de in het vooruitzicht gestelde prijs. Bovendien ontbrak in de vervolgberichten een geldige afmeldmogelijkheid. Dit maakte het voor een consument moeilijk om van het sms-abonnement af te komen.

Op diverse internetfora is veelvuldig geklaagd over de onduidelijke en ingewikkelde afmeldmogelijkheid van SD&P. Onderzoek van OPTA heeft aangetoond dat de sms-aanbieder minstens 1,4 miljoen aanmeldberichten zonder voorafgaande toestemming heeft verstuurd. Bovendien heeft SD&P zonder voorafgaande toestemming nog eens 9 miljoen vervolgberichten verzonden zonder daarin een geldige afmeldmogelijkheid te vermelden. De OPTA heeft SD&P uiteindelijk een boete van 550.000 opgelegd voor overtreding van het spam-verbod.

In juli 2010 kreeg de malafide sms-dienst Celldorado een boete van 1,19 miljoen euro van de Consumentenautoriteit wegens het aanbieden van misleidende sms-diensten. In 2008 kreeg eerder een sms-spammer van de OPTA een boete van 10.000 euro. In Australie pakken ze het groter aan: daar kregen verschillende sms-spammers in oktober 2009 in totaal een boete van ruim 10 miljoen euro.

portablegear.nl