Interessant:

HTC Desire Z vs. BlackBerry Torch 9800

nieuws 20 november 2010 om 15:52

Zowel de HTC Desire Z als de BlackBerry Torch 9800 is een smartphone met een touchscreen en een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord; PortableGear vergelijkt de mogelijkheden.

Conclusie: Bediening en display Veel smartphone-liefhebbers vinden het handig als hun smartphone naast een touchscreen ook beschikt over een qwerty-toetsenbord. De HTC Desire Z en de BlackBerry Torch 9800 voldoen aan deze wens. Beide smartphones zijn voorzien van een touchscreen én een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord. Bij de Torch 9800 schuift het toetsenbord verticaal onder het scherm uit. De Desire Z moet je kantelen en dan kan je horizontaal het toetsenbord uitschuiven. Zowel het display van de Desire Z als van de Torch 9800 ondersteunt multi-touch. Het display van de Desire Z is met 3,7-inch groter dan het 3,2-inch display van de Torch 9800. Dankzij de gebruikte techniek (superLCD) en de hogere resolutie (480 x 800 pixels) is het scherm van de Desire Z een stuk helderder dan het display van de Torch 9800. Deze maakt gebruik van de traditionele TFT-technologie en heeft een resolutie van 360 x 480 pixels, wat voor een high-end smartphone erg matig is. Dichtgeschoven zijn beide toestellen ook te bedienen met een optisch trackpad, dat zich onder het het touchscreen bevindt.

Besturingssysteem Het besturingssysteem is het punt waarop de HTC Desire Z de BlackBerry Torch 9800 daadwerkelijk overklast. De Desire Z draait op Android 2.2 Froyo met als schil daaromheen de HTC Sense-interface. Dankzij Google's besturingssysteem en HTC's interface-schil is de Desire Z vrijwel helemaal naar smaak te customizen en in de Android Market vind je veel extra applicaties. Android 2.2 biedt bovendien Flash-ondersteuning, zodat je ook Flash-sites goed kan bekijken. De Desire Z is daarnaast een van de eerste toestellen die HTCSense.com ondersteunt, een uitbreiding van de HTC Sense-interface naar de computer waarmee je vanaf je PC toegang hebt tot de Desire Z.

De BlackBerry Torch 9800 is de eerste BlackBerry's die standaard wordt geleverd met het vernieuwde BlackBerry OS 6.0. Ten opzichte van versie 5.0 ziet deze editie er een stuk frisser en de webbrowser is behoorlijk verbeterd. In vergelijking met de HTC Desire Z is dit besturingssysteem echter vrij beperkt en zelfs enigszins gedateerd. Je kan er minder in customizen, Flash-support ontbreekt en in de BlackBerry App World zijn aanzienlijk minder applicaties beschikbaar dan in de Android Market.

Geheugen De BlackBerry Torch 9800 heeft 4GB intern geheugen, bijna twee keer zoveel als het 1,5GB interne geheugen van HTC Desire Z. Daar staat echter tegenover dat de Desire Z wordt geleverd met een 8GB microSD-geheugenkaart, terwijl bij de Torch 9800 'slechts' een 4GB geheugenkaart in het pakket zit. Zowel de Desire Z als de Torch 9800 ondersteunen microSD-geheugenkaarten tot maximaal 32GB.

Camera De BlackBerry Torch 9800 en de HTC Desire Z hebben beide een 5-megapixel camera met een LED-flitser. Qua fotomogelijkheden zijn ze dus gelijkwaardig, maar wat betreft video-opnames is er een wereld van verschil. Met de Desire Z kan je video's in 720p HD-kwaliteit opnemen, terwijl met de Torch 9800 video's slechts in zeer lage VGA-resolutie zijn op te nemen. Voor een moderne smartphone is een camera met een dergelijk lage videoresolutie inmiddels behoorlijk achterhaald.

Internetmogelijkheden De HTC Desire Z en de BlackBerry Torch 9800 bieden uiteraard beide snelle internetmogelijkheden dankzij de ondersteuning van WiFi, 3G/HSDPA en push e-mail. Met HTC Friend Stream (Desire Z) en Social Feeds (Torch 9800) beschikken beide smartphones over een applicatie waarmee je al je updates van sociale netwerken en RSS-feeds in één stream kan aflezen. De Desire Z biedt echter een aanzienlijk betere webbrowser dan de Torch 9800. Daarbij draait de Desire Z op Android 2.2 dat, zoals hierboven reeds vermeld, Flash ondersteunt. De Torch 9800 ondersteunt geen Flash, waardoor je op dit toestel niet of slechts gedeeltelijk websites met Flash kan bekijken. Dankzij een speciale voorgeïnstalleerde YouTube-app zijn op de Torch 9800 wel YouTube video's te bekijken. Ook de Desire Z is voorzien van een YouTube-app om met één druk op de knop direct toegang te hebben tot deze grote videosite.

Navigatie Ook voor de navigatiemogelijkheden maakt de HTC Desire Z handig gebruik van Google's vele mogelijkheden. Dankzij aGPS bepaal je eenvoudig je locatie in Google Maps en met het gratis Google Maps Navigation zijn gesproken navigatieinstructies mogelijk. Deze dienst verkeert echter nog wel in een beta-fase en er is een dataverbinding voor vereist. De BlackBerry Torch 9800 beschikt eveneens over aGPS, zodat je je positie kan bepalen op Google Maps. Voor verdere navigatie ben je echter aangewezen op de beperkte diensten van BlackBerry Maps. Beide smartphones ondersteunen geotagging, dat is een techniek die eenvoudig GPS-gegevens aan foto's toevoegt. HTC heeft hiervoor met HTC Footprints zelfs een speciale applicatie op de Desire Z geïnstalleerd.

Muziek- en entertainmentmogelijkheden Veel moderne smartphones hebben een 1GHz-processor voor snelle prestaties, maar de BlackBerry Torch 9800 en de HTC Desire Z beschikken hier niet over, waardoor de prestaties iets trager zijn dan sommige concurrerende smartphones. De Desire Z biedt dankzij de 800MHz-processor degelijke prestaties, de Torch 9800 heeft met zijn 624MHz-processor soms aanzienlijk meer moeite om alles snel te verwerken. BlackBerry's smartphone kan daardoor af en toe enigszins traag reageren. Allebei de smartphones zijn geschikt om muziek op te beluisteren of video's op te bekijken. Ook kun je bij beide toetsellen rekenen op een document viewer voor het bekijken van Excel-, Word-, PowerPoint- en PDF-bestanden. De Desire Z is verder voorzien van FM-radio, terwijl deze op de Torch 9800 ontbreekt.

Instant messaging (of 'pingen') is op de BlackBerry Torch 9800 mogelijk met de voorgeïnstalleerde BlackBerry Messenger-app. Hiermee kan je echter alleen pingen met andere BlackBerry-bezitters. De Desire Z heeft voor instant messaging standaard Google Talk voorgeïnstalleerd; hiermee is alleen te chatten met andere Google Talk-bezitters (dat wil zeggen elke andere bezitter van een Android-smartphone). Als je wil pingen met gebruikers buiten je eigen platform, moet je een van de alternatieve Ping-applicaties downloaden. Wat betreft games en applicaties is er voor HTC Desire Z in de Android Market op dit moment veel meer keuze dan voor de BlackBerry Torch 9800 in de BlackBerry App World.

portablegear.nl