Interessant:

Consumentenbond ziet veel nadelen Google Maps Navigatie

nieuws 14 juli 2010 om 12:09

De Consumentenbond heeft Google Maps Navigatie getest en is tot de conclusie gekomen dat mensen die veel of in het buitenland navigeren beter een losse TomTom kunnen kopen.

Google Maps Navigatie is een service van Google waarmee je gratis gratis navigatie-instructies op je Android-smartphone kan krijgen. Deze service is alleen geschikt voor Android 1.6 en tevens moet je een mobieltje met GPS- en internet-ondersteuning hebben. De service, het betreft vooralsnog een beta-versie, is vanaf afgelopen juni ook in het Nederlands beschikbaar.

De Consumentenbond prijst Google Maps Navigatie omdat het gratis is, gedetailleerde weergave van verkeersinformatie geeft en omdat je bestemmingen kan zoeken via Google. Echter, de Consumentenbond heeft enkele grote bezwaren tegen Google's navigatieservice.

Grootste nadeel vindt de Consumentenbond dat een mobiele dataverbinding verplicht is, waardoor je hier altijd afhankelijk van bent wat betreft snelheid en bereik. Tevens is hierdoor navigeren in het buitenland niet aan te bevelen, omdat de datakosten dan zeer hoog oplopen. Verder vindt de Consumentenbond de stembegeleiding onprettig en het aantal alternatieve routes erg beperkt. De alternatieve routes worden bovendien niet automatisch gegenereerd bij verkeersproblemen. Verder kun je met Google Maps Navigatie geen tussenstops plannen.

De Consumentenbond meldt uiteraard dat het wel een beta-versie van Google Maps Navigatie betreft, dus dat er in de toekomst nog veel verbeterd kan worden. De uiteindelijke conclusie is echter dat "voor de frequente gebruiker, en voor buitenlandse trips, een ander navigatiesysteem, zoals van TomTom of Garmin, is aan te raden."

Nokia biedt met Ovi Maps ook een gratis navigatieservice aan voor Nokia-smartphones met GPS. In tegenstelling tot Google Maps Navigatie is deze service wel los te installeren op een toestel en dus offline bruikbaar, zodat je datakosten kan voorkomen.

Consumentenbond