Interessant:

Office 2010 Starter maakt einde aan Office trialversies

nieuws 10 juli 2010 om 15:31

De meeste netbooks en laptops worden momenteel geleverd met een 60-dagen trialversie van Office 2007 Home & Student; de komst van Office 2010 Starter maakt echter zo goed als zeker een einde te maken aan deze trialversies.

Microsoft Office 2010 Starter is een aangepast Office-pakket dat gratis wordt meegeleverd met veel netbooks en laptops. Het pakket is niet los te koop. Op termijn vervangt Office 2010 Starter waarschijnlijk de bekende 60-dagen trialversie van Office 2007 Home & Student, die nu meestal meegeleverd wordt bij de aankoop van een notebook met Windows.

Microsoft Office 2010 Starter bevat alleen Excel Starter 2010 en Word Starter 2010 met enigszins ingeperkte functionaliteiten. PowerPoint vind je niet in dit pakket. Grootste voordeel aan Office 2010 Starter is dat het gratis is en dat je het op een onbeperkt aantal PC's mag gebruiken; je kan het gratis meegeleverde pakket dus ook op een andere laptop zetten. Grootste nadeel is dat je bij het gebruik van het Starter-pakket verplicht een grote balk met Microsoft-reclame moet zien (die je niet kan wegklikken) en dat veel functionaliteiten ontbreken.

De belangrijkste ontbrekende functionaliteit in het Office 2010 Starter-pakket is de ondersteuning van macro's. Daarnaast kan je in Word Starter geen commentaar aan de zijkant van het document toevoegen of automatisch een inhoudsopgave genereren. Ook de SmartArt-functie (met afbeeldingen) is ingeperkt ten opzichte van de originele Office 2010-editie. Excel Starter ondersteunt geen pivot-tabellen. Wel is de vernieuwde ribbon-interface aanwezig.

Net als de trialversie van Office 2007 kan je Office 2010 Starter uitbreiden naar het volledige pakket door online een product keycard te kopen. In tegenstelling tot de trialversies van Office 2007 kan je Office 2010 Starter echter onbeperkt gebruiken. Als je toch niet veel functionaliteiten gebruikt en geen PowerPoint nodig hebt, voldoet dit starterspakket prima. Alleen de verplichte reclame aan de zijkant kan de nodige irritaties oproepen. Microsoft bracht onlangs ook een gratis Nederlandse editie van Office Mobile 2010 voor mobiele telefoons (mits met Windows Mobile 6.5 en een touchscreen) uit. Overigens worden veel netbooks nu ook al geleverd met een ingeperkte editie van Windows: Windows 7 Starter.

portablegear.nl