Interessant:

Nokia N-serie stapt over naar MeeGo

nieuws 25 juni 2010 om 09:31

De high-end Nokia N-modellen zullen in de toekomst allemaal op het MeeGo-besturingssysteem in plaats van Symbian draaien; de Nokia X- en E-series blijven wel op Symbian draaien.

Dat zouden medewerkers van Nokia tegenover CNET hebben gemeld. Het laatste N-model met Symbian zou de Nokia N8 zijn, die draait op Symbian^3. De modellen in Nokia's zakelijke E-serie en muzikale X-serie blijven wel draaien op Symbian S60 of Symbian^3. Ook de budgetvriendelijke telefoons in de C-serie zullen de eenvoudigere Symbian S40-variant blijven ondersteunen.

Toekomstige Nokia N-smartphones zullen dus draaien op MeeGo, een nieuw open source besturingssysteem dat werd aangekondigd op het Mobile World Congress 2010 in Barcelona. Dit besturingssysteem is een samenvoeging van Intels Moblin- en Nokia's Maemo-platform. MeeGo is ook geschikt zijn voor andere apparatuur als netbooks en tablets. De eerste N-smartphone met MeeGo wordt waarschijnlijk de Nokia N9 (N920).

De Nokia N8 komt in het derde of vierde kwartaal van dit jaar op de markt. Op een toestel met MeeGo moeten we nog even wachten, want de Nokia N9 zal pas verschijnen na de N8. Dat is mogelijk pas begin 2011.

Naschrift: de Nokia N9, de eerste MeeGo-smartphone, werd in juni 2011 gepresenteerd

Cnet