Interessant:

Kan ik snelladen over USB-C?

achtergrond 25 april 2016 om 12:28

Volgens de USB-C specificaties is snelladen via USB-C niet toegestaan. De nieuwe HTC 10 en LG G5 doen dit wel. Snellaadontwikkelaar Qualcomm geeft nu aan dat snelladen wel binnen de specificatie van USB-C valt.

Wat is Quick Charge 3.0?

In september 2015 kondigde Qualcomm Quick Charge 3.0 aan, een techniek om een accu sneller op te laden. Quickcharge 3.0 kan een accu tot vier keer sneller opladen dan in een situatie zonder Quick Charge. Quick Charge 3.0 werkt onder andere met USB-A, microUSB en USB-C. Om gebruik van Quick Charge 3.0 te maken dient je toestel wel te draaien op een Qualcomm processor met Quick Charge 3.0 ondersteuning, zoals de Snapdragon 430, 617, 618, 620 en 820.

Wat is het probleem met USB-C?

Volgens Google-technicus Benson Leung valt snelladen via USB-C echter niet binnen de specificaties van USB-C. De specificaties schrijven namelijk ongeveer 5 volt inkomende spanning voor. Qualcomm gebruikt eigen technieken om hogere voltages te gebruiken. Het voordeel van een hoger voltage is dat je bij gelijkblijvende ampères meer vermogen overbrengt. En meer vermogen betekent sneller opladen. Benson Leung geeft verder aan dat je voor snelladen gebruik kan maken van de USB Power Delivery standaard. Tot slot schrijft de Google-medewerker dat het navolgen van de specificaties ook de reden is dat de Nexus 6P en Nexus 5X geen snellaadoptie hebben.

Mag ik snelladen via USB-C?

Tegen Android Authority laat Qualcomm, in reactie op Benson Leung, het volgende weten: “Qualcomm Quick Charge is ontworpen om connector-onafhankelijk te zijn. Het kan gebruikt worden op devices met tal van connectoren, waaronder USB-A, micro-USB, USB-C en andere connectoren. Fabrikanten kunnen het voltage zelf instellen om te voldoen aan de USB-C standaard. Ons zijn geen problemen bekend bij snelladen, zowel met als zonder USB-C. Bij Qualcomm zoeken we continu naar de beste oplossingen voor onze klanten. Qualcomm Quick Charge is een toonaangevende snellaadoptie, die op dit moment wordt gebruikt in meer dan 70 toestellen en 200 accessoires.”

Dus?

Uiteindelijk lijkt Qualcomm de bal bij de fabrikanten te leggen. Door het voltage voor het snelladen lager in te stellen kan er dus voldaan worden aan de USB-C specificaties. Het is niet bekend of de HTC 10 en de LG G5 deze lagere voltages eerbiedigen. Een lager voltage betekent echter wel langzamer snelladen. Zowel Qualcomm als Google gaan er niet op in of het niet eerbiedigen van de USB-C specificaties negatieve gevolgen heeft. Benson Leung geeft echter aan dat snelladen in USB-C aan banden is gelegd omdat snelladen met hogere voltages in de USB Power Delivery standaard is geregeld. Daarmee lijkt de discussie meer regeltechnisch dan technisch van aard. Ons advies zou dan ook zijn om te laden en te blijven laden met de door de toestelfabrikant voorgeschreven laders.

Android Authority