Interessant:

iPhone SE vs. iPhone 6S en 5S: verschil

achtergrond 23 maart 2016 om 10:40

De iPhone SE is Apple's nieuwste 4-inch iPhone-model voor 2016. PortableGear vergelijkt de SE met de iPhone 5S en de iPhone 6S en zet de belangrijkste verschillen op een rij.

Display & design

De iPhone SE is qua display identiek aan de iPhone 5S: het scherm meet nog altijd 4-inch, heeft een resolutie van 640 x 1.136 pixels en maakt gebruik van de IPS Retina-schermtechnologie voor heldere kijkhoeken. Het compacte aluminium design (in het spacegrijs, zilver, goud en roségoud) is enigszins aangepast en is nu voorzien van matte afgeschuinde randen en een ingelegd roestvrijstalen Apple-logo in bijpassende kleur. De iPhone SE en 5S zijn aanzienlijk kleiner dan de iPhone 6S, die een 4,7-inch IPS Retina-display met een resolutie van 750 x 1.334 pixels heeft. Daarnaast ontbreekt op de SE en 5S de 3D Touch-technologie, die wel op de 6S is te vinden. 3D Touch is een drukgevoelige technologie die herkent hoe hard je op het scherm drukt en past de functionaliteit daarop aan. Door zacht te drukken krijg je bijvoorbeeld een menu of een preview te zien. Door harder te drukken selecteer je een item in een menulijst of spring je door naar de content.

Besturingssysteem

De iPhone 5S kwam in eerste instantie met iOS 7, de iPhone 6S werd aanvankelijk geleverd met iOS 9. Voor deze beide toestellen is echter een update naar het nieuwste iOS 9.3 beschikbaar, waarmee de iPhone SE standaard wordt geleverd. iOS 9 biedt een proactieve assistent voor relevantere informatie en een geheel vernieuwde Notes-app ten opzichte van iOS 8. Software-updates vragen sinds iOS 9 minder ruimte voor de installatie, en met de optie "Installeer later" kun je updates uitvoeren op een moment dat je je apparaat niet gebruikt. Nieuw in de iOS 9.3-update is een Night Shift-modus (Nachtmodus), waarmee je de hoeveelheid blauw licht die het apparaat uitstoot kan verminderen, en deze modus geeft op basis van het tijdstip en je locatie warmere kleuren weer zodra het donker wordt. Dit alles moet zorgen voor een betere nachtrust. Daarnaast ondersteunt de Notes-app in iOS 9.3 Touch ID, zodat je notities in de app met een vingerafdruk kan beveiligen. Tot slot biedt iOS 9.3 verschillende nieuwe shortcuts voor 3D Touch (alleen op de iPhone 6S).

iPhone 5S, iPhone SE en iPhone 6S: verschil
iPhone 5S, iPhone SE en iPhone 6S: verschil

Processor & geheugen

De iPhone SE is uitgerust met een 64-bit Apple A9-processor, waaarover ook de iPhone 6S en 6S Plus beschikken. Dankzij deze chipset is de systeemprocessor van de iPhone SE twee keer zo snel en de grafische processor drie keer zo snel als de processor van de iPhone 5S (met Apple A7-processor en M7-coprocessor), en gaat de batterij langer mee. De M9-bewegingscoprocessor is in de A9-chip geintegreerd, waardoor meer functies voortdurend actief kunnen zijn bij een lager energieverbruik. De SE en 6S bieden 2GB RAM werkgeheugen, waar de 5S het moet doen met 1GB. De iPhone 6S en 5S zijn verkrijgbaar in geheugenuitvoeringen met 16GB, 32GB en 64GB, de SE komt in eerste instantie alleen in uitvoeringen met 16GB of 64GB geheugen. Op alle toestellen ontbreekt een microSD-kaartslot.

Camera

De camerafunctionaliteiten van de iPhone SE zijn opgeschaald naar het niveau van de camera van de iPhone 6S. De iPhone 5S is voorzien van een een 8-megapixel iSight-camera (met dubbele LED-flitser, een 1080p Full HD-videorecorder en Panorama-opnames) en een 720 HD FaceTime-frontcamera (1,2-megapixel) met 720p HD-videorecorder. De iPhone SE beschikt, net als de iPhone 6S, over een 12-megapixel iSight-camera met Focus Pixel-technologie voor sneller scherpstellen, verbeterde gezichtsherkenning en een 4K-videorecorder voor video-opnames met een resolutie van 3.480 x 2.160 pixels. De FaceTime-frontcamera van de SE heeft net als de 5S een sensor van 1,2-megapixel, op de 6S heeft deze camera een 5-megapixel sensor. Op de SE en 6S vind je verder de Live Photos-functionaliteiten, waar je met een enkele druk 12-megapixel opnames maakt die het het moment vlak vóór en vlak na de foto laten zien. De SE en 6S bieden in tegenstelling tot de 5S verder Retina Flash, waarbij het display als flitser wordt gebruikt zodat je heldere selfies maakt met de FaceTime HD-camera bij slecht licht. Functies die op de iPhone 6S werden geintroduceerd, waaronder 63-megapixel panoramafoto's, video-opname tot 60 beelden per seconde voor 1080p video en 240 beelden per seconde voor slowmotion, timelapse en geavanceerde beeldstabilisatie, zijn ook aanwezig op de iPhone SE. Geen van de genoemde toestellen ondersteunt optische beeldstabilisatie voor video; deze technologie vind je alleen op de grotere iPhone 6S Plus.

Bijzondere functionaliteiten

Afgezien van de 3D Touch-schermtechnologie zijn vrijwel alle bijzondere functionaliteiten van de iPhone 6S ook op de iPhone SE te vinden. Naast de FaceTime-, Live Photos-, en Retina Flash-functionaliteiten kun je zo rekenen op de Touch ID-vingerafdruklezer (voor het ontgrendelen van het toestel of het beveiligen van apps) en Siri met de Hey Siri-functionaliteit. Met deze laatste optie kan je de Siri-voiceassistent handsfree en draadloos activeren met de stemcommando 'Hé Siri' en een daaropvolgende opdracht. De iPhone 5S ondersteunt minder uitgebreide Touch ID- en Siri-functies en de functies Live Photos en Retina Flash ontbreken helemaal op dit model. Met de iPhone SE en 6S kun je verder sneller bestanden vinden, downloaden en streamen omdat de WiFi-verbinding drie keer zo snel en de 4G/LTE-verbinding 50 procent sneller is dan bij de iPhone 5S. Op iPhone SE en 6S zijn ook meer 4G/LTE-banden beschikbaar voor makkelijker mobiel internetten in het buitenland. De SE en 6S ondersteunt ook voice-over-LTE en bellen via WiFi.

Conclusie

De iPhone SE is qua design en display bijna identiek aan de iPhone 5S, maar de specificaties zijn gelijkwaardig gemaakt aan die van de grotere iPhone 6S. Hoewel de laatste iOS 9-updates ook verkrijgbaar zijn voor de iPhone 5S, zal Apple's nieuwste software sneller draaien op de SE en 6S dankzij de krachtigere hardware. Ten opzichte van de 5S biedt de SE naast een snellere processor ook geavanceerdere camerafunctionaliteiten en een betere connectiviteit. In vergelijking met de iPhone 6S ontbreekt echter de ondersteuning voor de veelgeprezen 3D Touch-technologie, wat toch weer een stap terug is. Al met al is de iPhone SE echter het overwegen waard, zeker als je op zoekt bent naar een compacte high-end smartphone van 4-inch.

Bij onze partner KPN is de iPhone SE te bestellen op de speciale iPhone SE-bestelpagina. Andere populaire smartphones zijn natuurlijk ook bij KPN te vinden.

portablegear.nl