Interessant:

HTC One M9 vs. Samsung Galaxy S6: verschil

achtergrond 28 maart 2015 om 10:44

De HTC One M9 en de Samsung Galaxy S6 zijn de vlaggenschipmodellen van HTC en Samsung voor dit jaar. PortableGear zet de belangrijkste verschillen op een rij.

Design & display

De HTC One M9 heeft een stijvolle unibody-behuizing van aluminium en is voorzien van een 5-inch SuperLCD3-display met een Full HD (1.080 x 1.920 pixels) resolutie van het krasbestendige Gorilla Glass 4. De Samsung Galaxy S6 is het eerste Galaxy S-model met een behuizing die volledig van metaal en glas is gemaakt, wat zorgt voor een luxere uitstraling dan voorheen. Dankzij dit nieuwe design-materiaal ligt de Galaxy S6 qua uitstraling nu dichter bij de One M9 dan de voorgaande Galaxy S5 bij de One M8. Het scherm van de Galaxy S6, met Quad HD (1.440 x 2.560 pixels) resolutie, meet 5,1-inch en is eveneens vervaardigd van het stevige Gorilla Glass 4.

Besturingssysteem

De One M9 en Galaxy S6 worden standaard geleverd met Android 5.0 Lollipop. Android Lollipop heeft een nieuw Material Design, dat is ontwikkeld voor verschillende type apparaten, van smartphone tot tablet en van laptop tot televisie. Nieuw in deze versie is daarnaast de Heads-up notificatiefunctie. Deze functie toont een pop-up notificatie aan de bovenzijde van het scherm waarop je kan reageren, zonder dat je de app hoeft te verlaten die je op dat moment gebruikt. Android Lollipop biedt verder snellere prestaties, een langere batterijduur en ondersteuning van Google Fit, een toepassing waarmee data van verschillende gezondheids- en fitness-apps in één overzicht wordt verzameld. Waar de Galaxy S6 komt met de vernieuwde geminimaliseerde TouchWiz-interface, is de One M9 voorzien van de nieuwe HTC Sense 7-interface. Deze vernieuwde interface heeft onder meer een nieuw startscherm waarop de meest gebruikte apps op basis van je locatie worden getoond op de homepage. Zo krijg je thuis andere snelkoppelingen te zien dan op het werk.

Processor & geheugen

De HTC One M9 heeft een 64-bit octa-core Qualcomm Snapdragon 810-processor (bestaande uit een quad-core 1,5GHz Cortex-A53 & quad-core 2GHz Cortex-A57 chipset) met 3GB RAM voor nog krachtigere prestaties en vloeiendere multitasking. De One M9 komt in eerste instantie alleen beschikbaar in een variant met 32GB geheugen (uitbreidbaar via microSD). De Galaxy S6 heeft een 64-bit octa-core Samsung Exynos 7420-processor bestaande uit één quad-core 2,1GHz processor en één quad-core 1,5GHz processor. In combinatie met het nieuwe LPDDR4 werkgeheugen en het UFS (=Universal Flash Storage) 2.0 flashgeheugen kan je daardoor rekenen op snelle prestaties en hogere geheugensnelheden bij een lager energieverbruik. De Galaxy S6 komt in uitvoeringen met 32GB, 64GB of 128GB geheugen. Opmerkelijk is dat, in tegenstelling tot op de HTC One M9 en op voorgaande Galaxy-modellen, het microSD-kaartslot ontbreekt.

Camera

Op de HTC One M9 heeft HTC afscheid genomen van de UltraPixel-cameratechnologie voor de camera aan de achterzijde, daarentegen wordt deze nu toegepast voor de (Full HD) frontcamera (4-megapixel). Dit zorgt voor duidelijke selfies, ook bij weinig licht. De camera aan de achterzijde van de One M9 heeft een 20,7-megapixel sensor, beschikt over dubbele LED-flitser en is voorzien van de zogenaamde Dynamic Sensing Engine, voor optimale foto's. De lens is gemaakt van saffierglas en daardoor goed beschermd tegen krassen. Tot slot biedt de One M9 de mogelijkheid om video's in 4K Ultra HD (2160p) op te nemen. Op de Galaxy S6 vind je een een 16-megapixel camera met LED-flitser en Ultra HD-videorecorder. De Galaxy S6-camera biedt dankzij de combinatie van lichtsterke f1.9 lenzen en sensors met hoge resolutie goede foto's, ook bij slecht licht. Auto Real-Time High Dynamic Range (HDR), Smart Optical Image Stabilization (OIS) en IR Detect White Balance zorgen voor verbeterde lichtgevoeligheid en heldere kleurreproductie. Met de nieuwe Quick Launch start je de camera van de Galaxy S6 in slechts 0,7 seconde vanuit elk scherm op door tweemaal op de home button te tikken. Aan de voorzijde is de Galaxy S6 voorzien van een een 5-megapixel Full HD-frontcamera.

Bijzondere functionaliteiten

De HTC One M9 kent veel dezelfde bijzondere functionaliteiten als de voorgaande One M8, zoals HTC BlinkFeed (sociale updates/nieuws als livestream op homescreen), HTC Zoe (een korte videoclip maken van je foto's) en HTC BoomSound (voor een krachtige audio). De vernieuwde HTC Sense 7-interface biedt verder uitgebreidere mogelijkheden, zoals Themes (waarmee je het toestel helemaal naar je eigen smaak kan inrichten). Daarnaast komt de One M9 standaard met de HTC EYE Experience-software, waarmee je onder meer creatieve selfies kan maken. Bijzondere functies op Galaxy S6, die je niet vindt op de One M9, zijn onder meer een geintegreerde hartslagmeter en een vingerafdruksensor.

Conclusie

De HTC One M9 is met een adviesprijs van 749 euro aanzienlijk duurder dan de goedkoopste uitvoering (32GB) van de Galaxy S6, die een prijs van 699 euro heeft. Daar staat tegenover dat de One M9 is voorzien van een microSD-kaartslot om het geheugen mee uit te breiden, waar dit op de Galaxy S6 ontbreekt. Wil je een Galaxy S6-model met meer geheugen, dan moet je gelijk aanzienlijk meer betalen (799 euro voor de 64GB editie). Nu Samsung afscheid heeft genomen van het plastic design, kan de Galaxy S6 zich qua design meten aan de One M9. Ook qua prestaties, camera en software zijn beide toestellen aan elkaar gewaagd. Het blijft echter interessant om ook de voorgaande modellen (de One M8 en de Galaxy S5) te bekijken, aangezien deze nog altijd bijzonder compleet zijn, maar nu wel lager geprijsd.

HTC One M9 vs. Samsung Galaxy S6: verschil
HTC One M9 vs. Samsung Galaxy S6: verschil

portablegear.nl