Interessant:

Samsung Galaxy A5 vs. Galaxy A3: verschil

achtergrond 4 november 2014 om 13:46

De Samsung Galaxy A5 en Galaxy A3, die begin 2015 verschijnen, zijn Samsungs nieuwste selfie-smartphones voor jongeren. PortableGear zet de verschillen tussen de toestellen op een rij.

Display & design

Zowel de Samsung Galaxy A5 (SM-A500F) als de Samsung Galaxy A3 (SM-A300F) hebben een unibody design met een metalen frame en zijn beschikbaar in het wit (Pearl White), zwart (Midnight Black), zilver (Platinum Silver), roze (Soft Pink), blauw (Light Blue) en goud (Champagne Gold). De Galaxy A5 is met een dikte van 6,7 millimeter slechts een fractie dunner dan de Galaxy A3. Het belangrijkste verschil betreft het display. De Galaxy A5 heeft een SuperAMOLED-display van 5-inch met een schermresolutie van 720 x 1.280 pixels (HD). De Galaxy A3 heeft een SuperAMOLED-display van 4,5-inch met een schermresolutie van 540 x 960 pixels (qHD).

Processor & geheugen

De Galaxy A5 en Galaxy A3 zijn beide voorzien van een 1,2GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 410-processor, die zorgt voor vlotte prestaties. De A5 biedt echter snellere prestaties dankzij 2GB RAM, waar de A3 komt met 1GB RAM. Het opslaggheugen van beide toestellen bedraagt 16GB en is uitbreidbaar via microSD (tot maximaal 64GB).

Samsung Galaxy A5 (SM-A500F)
Samsung Galaxy A5 (SM-A500F)

Besturingssysteem

De Galaxy A3 en Galaxy A5 draaien allebei op het Android 4.4.4 KitKat-besturingssysteem. Nieuw voor versie 4.4 zijn onder meer snellere prestaties en een betere accuduur. Daarnaast is er een nieuwe full-screen immersive mode waarin elke pixel op het scherm wordt weergegeven (en alle interface-elementen worden verborgen). Verder is in deze versie Google Cloud Print (waarmee je via WiFi draadloos kan printen met daarvoor geschikte apps) geintegreerd. Google Hangouts+ is vanaf Android 4.4 de centrale plaats voor communicatie: naast chat- en videogesprekken voeren kan je vanuit Hangouts nu ook SMS- en MMS-berichten versturen. In versie 4.4.4 van KitKat zijn verder verbeteringen doorgevoerd voor de prestaties en veiligheid. Beide toestellen maken verder gebruik van Samsungs TouchWiz UX-interface.

Camera

De Galaxy A5 en Galaxy A3 worden in de markt gezet als 'ultieme selfie-smartphones' voor jongeren. De toestellen zijn dan ook uitgerust met een 5-megapixel Full HD-frontcamera en verschillende speciale functies (Wide Selfie, Palm Selfie, Animated GIF en Beauty Face) voor het maken van perfecte zelfportretten. Daarnaast kan je rekenen op automatische gezichtsherkenning voor scherpe en hoge resolutie selfies. De Galaxy A5 is daarnaast aan de achterzijde voorzien van een 13-megapixel camera (met LED-flitser en 1080p Full HD-videorecorder), de Galaxy A3 beschikt aan de achterzijde over een 8-megapixel camera (met LED-flitser en 1080p Full HD-videorecorder).

Batterij

De Galaxy A5 beschikt over een krachtigere 2.300 mAh batterij dan de Galaxy A3, die komt met een 1.900 mAh batterij. Op geen van beide toestellen is de batterij uitneembaar.

Speciale functionaliteiten

De Galaxy A5 en Galaxy A3 bieden beide veel bijzondere Galaxy-softwarefunctionaliteiten, die eerder werden geintroduceerd op modellen als de Samsung Galaxy S5. Hieronder zijn onder meer de Ultra Power Saving Mode (het display wordt in zwart en wit weergegeven en alle onnodige functionaliteiten worden uitgeschakeld om de batterij zo veel mogelijk te sparen), Multi Screen (multitasking in meerdere vensters) en Private Mode (bestanden en mappen verbergen voor anderen). Tot slot bieden allebei de toestellen ondersteuning van 4G/LTE (Cat. 4) voor snel mobiel internet.

Conclusie

De belangrijkste verschillen tussen de Galaxy A5 en Galaxy A3 zijn te vinden op het gebied van display (groter op de A5), schermresolutie (hoger op de A5) werkgeheugen (meer op de A5), camera (meer megapixels op de A5) en batterijduur (langer op de A5). Wat betreft frontcamera en bijbehorende selfie-kwaliteiten doen de toestellen echter niet voor elkaar onder.

Samsung Galaxy A3 (SM-A300F)
Samsung Galaxy A3 (SM-A300F)

portablegear.nl