Interessant:

iPad mini 3 vs. iPad mini 2 vs. iPad mini 1: verschil

achtergrond 18 oktober 2014 om 12:41

De iPad mini 3 kent weer enkele nieuwe functionaliteiten ten opzichte van zijn voorgangers. PortableGear zet de belangrijkste verschillen ten opzichte van de iPad mini 2 en iPad mini 1 op een rij.

Display & design

De belangrijkste vernieuwing op de iPad mini 2 ten opzichte van de iPad mini 1 was de toevoeging van een zogenaamd Retina-display. De originele iPad mini is voorzien van een TFT IPS-display met een resolutie van 1.024 x 768 pixels (XGA). De mini 2 kreeg een Retina IPS-display met een aanzienlijk hogere resolutie van 2.048 x 1.536 pixels (QXGA), wat zorgt voor aanzienlijk scherpere en betere kijkhoeken. De iPad mini 3 beschikt over hetzelfde scherm als de mini 2. Nieuw is echter dat het derde iPad mini-model nu ook in een goude uitvoering beschikbaar is, naast de gebruikelijke witte en grijze edities.

Processor

De iPad mini 3 is, evenals de voorgaande iPad mini 2, voorzien van een 1,3GHz dual-core 64-bit Apple A7-processor met M7-coprocessor. De iPad mini 1 beschikt over een oudere 1GHz dual-core Apple A5-processor. De A7-chip is volgens Apple een bijzonder krachtige en energie-efficiënte processor die 40 (!) keer zo snel is als de processor in de originele iPhone. De M7-coprocessor verwerkt data van de accelerometer, de gyroscoop (oftewel de bewegingssensoren) en het kompas, zodat de A7-processor ontlast wordt voor energie-efficiëntere prestaties.

Besturingssysteem

De iPad mini 3 wordt standaard geleverd met iOS 8.1, een kleine upgrade van iOS 8, waar de iPad mini 2 en iPad mini 1 in eerste instantie respectievelijk werden geleverd met iOS 7 en iOS 6. Voor deze modellen is wel een iOS 8-upgrade beschikbaar. De interface van iOS 8 bouwt voort op iOS 7, maar is verfijnder en uitgebreider. Je krijgt nu de beschikking over interactieve notificaties, snel toegang tot de belangrijkste contacten, intelligente suggesties en de mogelijkheid om in de Mail-app snel te wisselen tussen de inbox en concepten. Nieuwe functies zijn de iCloud Photo Library, iCloud Drive, het QuickType-toetsenbord en Health. Daarnaast hebben ouders nu meer controle over app-aankopen van kinderen dankzij Family Sharing, waarmee tot zes familieleden ook iTunes-, iBooks- en App Store-aankopen kunnen doen. Verder is de dataencryptie in iOS 8 uitgebreid en verbeterd. Nieuw in versie 8.1 is verder de ondersteuning van Apple Pay en de terugkeer van de Camera Roll-functionaliteit. Verder biedt iOS 8.1 Continuity-functionaliteiten, waarmee al je Apple-producten (met iOS 8 en Mac OS X Yosemite) naadloos kunnen samenwerken.

Camera's

De iPad mini 3 heeft dezelfde camera's als de iPad mini 2 en de iPad mini 1, namelijk een  5-megapixel iSight-camera met een 1080p Full HD-videorecorder en een 1,2-megapixel 720p HD FaceTime-frontcamera. Dankzij de A7-processor functioneert de camera van de mini 2 en mini 3 echter sneller en vloeiender. Tevens bieden de tweede en het derde mini-model de optie tot 3x zoom bij video-opnames.

Geheugen

De iPad mini 3 is beschikbaar in edities met 16GB, 64GB of 128GB geheugen. Bij de introductie van de mini 3 is de mini 2 alleen nog beschikbaar met 16GB of 32GB geheugen en de mini 1 enkel nog in een 16GB-variant.

Bijzondere functionaliteiten

De belangrijkste nieuwe toevoeging op de iPad mini 3 ten opzichte van de mini 2 en de en de mini 1 is de Touch ID-vingerafdruksensor, welke is verborgen onder de hometoets. Touch ID - een technologie die eerder is toegepast op de iPhone 5S/6/6 Plus - kan je gebruiken om de iPad mini 3 te beveiligen en unlocken, en tevens kan je je vingeradruk gebruiken om apps te beveiligen en om online aankopen te doen in de iTunes Store, App Store, iBooks Store of via Apple Pay.

Prijs

De iPad mini 3 kost bij de introductie € 399 (16GB), € 499 (64GB) en € 599 (128GB) voor de WiFi-only modellen en € 519 (16GB), € 619 (64GB) of € 719 (128GB) voor de WiFi + 4G-modellen. De prijs van de mini 2 gaat naar € 299 (16GB) en € 349 (32GB) voor de WiFi-only uitvoeringen en € 419 (16GB) en € 469 (32GB) voor de WiFi + 4G modellen. De mini 1 (16GB) is alleen nog te koop voor € 249 (WiFi-only) of € 369 (WiFi + 4G).

Conclusie

De iPad mini 3 biedt slechts een marginale upgrade ten opzichte van de mini 2: eigenlijk is alleen de Touch ID-vingerafdruksensor een echte nieuwe toevoeging. Hoewel voor deze sensor steeds meer nieuwe toepassingen verschijnen, is het twijfelachtig of het (vooralsnog) de meerprijs van 100 euro waard is. Als je echter nog altijd met mini 1 rondloopt, kan je nu de mini 2 overslaan en haal je met de mini 3 een veel completer iPad mini-model in huis.

Apple iPad mini 3
Apple iPad mini 3

portablegear.nl