Samsung Galaxy Note 4 vs. Note 3: verschil
De Samsung Galaxy Note 4 is de nieuwste hybride smartphone-tablet (phablet) in de populaire Galaxy Note-serie. PortableGear zet de verschillen met de voorgaande Galaxy Note 3 op een rij.
Display & design
De Galaxy Note 4 beschikt net als de Galaxy Note 3 over een display met een afmeting van 5,7-inch. Tevens beschikt de Note 4 net als zijn voorganger over een scherm waarvoor de heldere SuperAMOLED-schermtechnologie is toegepast. Ook het gebruik van het krasbestendige Gorilla Glass 3 is hetzelfde gebleven. De schermresolutie van de Note 4 is echter aanzienlijk verhoogd ten opzichte van de Note 3: in plaats van een Full HD (1.080 x 1.920 pixels) display krijg je de beschikking over een UHD (ook bekend als Ultra HD, Quad HD of 4K) display van 1.440 x 2.560 pixels. Dankzij deze hogere resolutie kan je rekenen op een nog scherper beeld. Waar de Note 3 helemaal van plastic is, heeft de Note 4 een metalen frame (de achterzijde is nog wel van plastic) met een edge-to-edge display.
Besturingssysteem
De Galaxy Note 3 was een van de eerste tablets die standaard werd geleverd met Android 4.3 Jelly Bean. Inmiddels is er voor de Note 3 een Android 4.4 KitKat-upgrade beschikbaar. De Galaxy Note 4 komt standaard met Android 4.4 KitKat. Nieuw voor versie 4.4 zijn onder meer snellere prestaties en een betere accuduur. Daarnaast is er een nieuwe full-screen immersive mode waarin elke pixel op het scherm wordt weergegeven (en alle interface-elementen worden verborgen). Verder is in deze versie Google Cloud Print (waarmee je via WiFi draadloos kan printen met daarvoor geschikte apps) geintegreerd. Google Hangouts+ is vanaf Android 4.4 de centrale plaats voor communicatie: naast chat- en videogesprekken voeren kan je vanuit Hangouts nu ook SMS- en MMS-berichten versturen. Beide Galaxy Note-modellen zijn verder voorzien van Samsungs bekende TouchWiz UX-interface.
Processor & geheugen
De Nederlandse uitvoering van de Galaxy Note 3 beschikt over een 2,3GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 800-processor met 3GB RAM, die al bijzonder krachtige prestaties biedt. De Galaxy Note 4 heeft een octa-core Samsung Exynos 5433-processor met 3GB RAM. Deze octa-core processor bestaat uit twee chipsets: een quad-core 1,3 GHz Cortex-A53-chip en een quad-core 1,9GHz Cortex-A57-chip. Dankzij deze 'dubbele' chipset levert de Note 4 zowel krachtige als energiezuinige prestaties. De Galaxy Note 3 is beschikbaar in uitvoeringen met 16GB, 32GB of 64GB geheugen. De Galaxy Note 4 is (in eerste instantie alleen) beschikbaar met 32GB. Van beide modellen is het geheugen uitbreidbaar via microSD.
Camera
De camera op de Galaxy Note 3 was aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de twee voorgaande Note modellen. De derde Note is uitgerust met een 13-megapixel sensor met LED-flitser en een 1080p Full HD- of 4K Ultra HD-videorecorder (afhankelijk van welk model). Daarnaast beschikt de Note 3 over een 2-megapixel Full HD-frontcamera/webcam. De camera van de Galaxy Note 4 is wederom verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. De Note 4 beschikt over een 16-megapixel camera met LED-flitser en een 2160p Ultra HD-videorecorder. Met de camera van de Note 4 maak je veelal scherpe foto's dankzij de Smart Optical Image Stabilizer. Selfies zijn uiteraard ook geen probleem en groepselfies zijn te maken door de opnamehoek te verhogen van 90 naar 120 graden. Tot slot beschikt de Note 4 over een 3,7-inch Full HD-frontcamera/webcam.
Functionaliteiten
De Galaxy Note 4 komt uiteraard met de bekende S-Pen en kent - naast de functionaliteiten die reeds op de Galaxy Note 3 werden toegepast - wederom een hele serie nieuwe toepassingen. Bekende toepassingen van de Note 3 zijn Air Command: een klik op de S Pen biedt je snelkoppelingen naar Action Memo (snel een aantekening maken), Scrapbook (een verzameling eigen content bekijken), Screen Write (een screenshot van het hele scherm maken), S Finder (content op de Note zoeken) en Pen Window (een nieuw miniatuurvenster op het scherm openen). Nieuwe functies op de Note 4 zijn onder meer de Ultra Power Saving Mode (om langer met de batterijduur te doen), Fast Charging (binnen een half uur tot 50 procent opladen), een vingerafdrukscanner (om onder meer het toestel mee te beveiligen) en een geintegreerde hartslagmeter. Deze meeste van deze functies werden eerder toegepast op de Samsung Galaxy S5.
Conclusie
De Galaxy Note 4 is qua design niet heel veranderd ten opzichte van de Galaxy Note 3, al geeft het metalen frame het toestel een fraaier uiterlijk. De hogere schermresolutie (van Full HD naar Ultra HD) is leuk, maar levert in de praktijk niet heel veel voordeel op. De krachtigere processor en geavanceerdere camera zijn wel wederom een stap vooruit. Tot slot zijn ook de van de Galaxy S5 bekende functionaliteiten, zoals de Ultra Power Saving Mode, de vingerafdrukscanner en de hartslagmeter, welkome toevoegingen. Alleen jammer dat Samsung de Note 4 niet, net als de Galaxy S5, waterdicht heeft gemaakt.
Samsung Galaxy Note 4 vs. Galaxy Note 3: verschil
portablegear.nl