Interessant:

Overzicht laptop-processors

achtergrond 24 februari 2009 om 08:00

Als je een nieuwe laptop of netbook koopt, moet je ook een keuze maken tussen verschillende processors. PortableGear zet ze voor je op een rij.

Introductie

Als je een nieuwe laptop of netbook koopt, moet je ook een keuze maken tussen verschillende processors. Er zijn heel wat verschillende processors beschikbaar, die allemaal variëren in snelheid en prijs. Het hart (de 'core') van een processor bestaat altijd uit een of meerdere kernen ('multicore'). Met meerdere kernen in één chip kunnen meer taken tegelijkertijd worden uitgevoerd, waardoor je soepeler meer programma's tegelijkertijd kan draaien en sneller data kan verwerken. Processors met twee kernen noemen we dual-core en met vier kernen quad-core. Meestal geldt: hoe meer kernen, hoe duurder de processor (en dus de laptop). De techniek is inmiddels overigens zo ver gevorderd dat processors vergelijken op basis van het aantal gigahertzen niet zo veel zin meer heeft: het is verstandiger om op het aantal kernen te letten. Verder denkt men vaak dat wie op zoek is naar een laptop met een lange accuduur beter niet voor een snellere processor kan kiezen, omdat die meer energie zou verslinden. Je kan echter ook anders redeneren: hoe sneller de processor, hoe sneller taken worden afgerond waardoor je de laptop weer sneller in een energiebesparende slaapstand kan schakelen. Het energieverbruik van een processor is in dat opzicht een relatieve kwestie. In de volgende paragrafen lees je meer over de meest voorkomende processors in laptops en netbooks waar je een keuze uit kan maken.

Intel Atom

De Intel Atom processor is speciaal ontworpen voor netbooks, dat zijn compacte mini-laptops. Deze processor is erg klein, waardoor hij zeer geschikt is voor draagbare apparatuur, zoals netbooks. Voordeel van de Intel Atom processor is dat hij relatief goedkoop is, weinig energie verbruikt en beperkte hitte afgeeft. Nadeel is dat de processor niet erg krachtig is. De processor is zeer geschikt voor eenvoudige taken, zoals surfen, mailen, chatten en tekstverwerken, maar zwaardere taken kan hij niet aan. De processor is bijvoorbeeld niet geschikt om Photoshop te draaien of om de nieuwste games op je netbook te spelen. Ook Windows Vista is voor veel netbooks nog te zwaar; het meest voorkomende besturingssysteem op mini-laptops is daarom momenteel nog Windows XP Home.

Pentium dual-core

De Pentium dual-core heeft, zoals de naam al doet vermoeden, twee kernen, waardoor data relatief snel kan worden verwerkt. Daardoor is het met deze processor goed mogelijk om meerdere programma's tegelijkertijd te draaien. Het is echter al wel een ouder model processor en daarom niet meer de krachtigste die je kan vinden voor je laptop. Daar staat tegenover dat er wel een aantrekkelijk prijskaartje aan hangt.

Intel Celeron

De Intel Celeron is een instapmodel van Intel en een echte budgetchip. Hij wordt vooral gebruikt in de wat goedkopere laptops en is net wat krachtiger dan de Intel Atom processor. De Intel Atom processor mag van Intel echter (nog) alleen maar in netbooks worden gebruikt, waardoor de Intel Celeron op de markt van goedkopere laptops die net wat groter zijn dan netbooks toch nog een behoorlijk marktaandeel heeft. De Intel Celeron is beschikbaar in een single- of dualcore uitvoering (dat wil zeggen met een of twee rekeneenheden). De Intel Celeron is vooral geschikt voor degenen met een kleine portemonnee die toch een betrouwbare processor zoeken.

Intel Centrino

In de Intel Centrino-familie bestaat er verschillende processoren. Een variant voor mobiele (internet) platformen is de Intel Centrino Atom, meestal bekend als de (soortgelijke) Intel Atom (zie de eerste paragraaf). Voor meer geavanceerde laptops wordt wel veel gebruik gemaakt van de Intel Centrino 2. De Intel Centrino 2 is zowel voor bedoeld voor zakelijke laptopgebruikers als consumenten die veel belang hechten aan een lange levensduur van de batterij, draadloos internet en het verwerken van hd-content.

Intel Core 2 Duo

De Intel Core 2 Duo is een zeer krachtige en momenteel een van de meest voorkomende processors voor laptops. De Intel Core 2 Duo is een zeer goede keuze als je krachtige prestaties van je laptop verlangt. Er bestaan verschillende modellen van de Intel Core 2 Duo: hoe hoger het getal achter de letter, hoe krachtiger de prestaties (Intel Core 2 Duo T9400 is bijvoorbeeld krachtiger dan een Intel Core 2 Duo T5800). De Intel Core 2 Duo levert niet alleen goede prestaties, maar heeft ook een relatief laag energieverbruik, zodat je er ook langere tijd achtereen mee kan werken. De Intel Core 2 Duo is beschikbaar in een dualcore- (2 processoren) en quad-uitvoering (2 dual-cores in 1 behuizing). Hoe meer processors op 1 chip, hoe sneller gegevens verwerkt kunnen worden. Voor de echte snelheidfreaks is er ook nog de Core 2 Extreme (ook weer verkrijgbaar in quad-core uitvoering) met nog hogere kloksnelheden. Op termijn zal de Intel Core 2 Duo processor echter helemaal worden vervangen door de Intel Core i7, een nog snellere chip met standaard vier kernen in tegenstelling tot de twee (dualcore) van de Core 2 Duo.

Intel Core i7

De Intel Core i7, die ook wel bekend is onder de codenaam Nehalem, heeft een verbeterde structuur ten opzichte van de Core 2 Duo. Het grootste verschil is dat de Core i7 chips die momenteel op de markt zijn beschikken over vier kernen, in tegenstelling tot de twee (dualcore) van de Intel Core 2 Duo. Er is echter ook een techniek in de chip verwerkt waardoor de vier chips zich kunnen gedragen als acht kernen, waardoor data nog sneller verwerkt kan worden. Momenteel is de Intel Core i7 echter nog een relatief zeer dure chip, maar daar zal in de toekomst ongetwijfeld verandering in komen.

AMD Athlon X2

De AMD Athlon 64 X2 is een verder ontwikkelde uitvoering van de succesvolle AMD Athlon chip die in 1999 op de markt werd gebracht. Alle processors zijn tegenwoordig 64-bits, dus meestal wordt deze chip gewoon AMD Athlon X2 genoemd. De X2 slaat op de twee processorkernen waaruit de chip bestaat. De AMD Athlon X2 is een redelijk krachtige chip, maar niet zo krachtig als de duurdere AMD Phenom.

AMD Phenom

De AMD Phenom X4 heeft vier kernen en is daarom in de ware zin des woords een quad-core processor. De AMD Phenom is AMD's snelste (en duurste) processor die momenteel beschikbaar is. Momenteel wordt in laptops nog vaker een AMD Athlon X2 processor gebruikt, maar daar komt in de toekomst ongetwijfeld verandering in. Bijzonder is dat de AMD Phenom beschikbaar is in een X4 (vier kernen) en X3 (drie kernen) variant. De X3 heeft een kern minder en is daardoor iets minder krachtig, maar ook goedkoper. Begin 2009 introduceerde ook al de opvolger van de Phenom, de AMD Phenom II.

portablegear.nl