Interessant:

Samsung Galaxy S II vs. HTC Sensation

topproducten 30 april 2011 om 16:49

De Samsung Galaxy S II (i9100) en de HTC Sensation zijn de meest geavanceerde Android 2.3-smartphones van het moment. PortableGear vergelijkt de mogelijkheden.

Conclusie:
Display & design
De Samsung Galaxy S II (i9100) en de HTC Sensation zijn allebei zeer geavanceerde Android 2.3-smartphones en op bijna alle punten aan elkaar gewaagd. Maar wat betreft display is de Galaxy S II toch echt de overduidelijke winnaar. Het 4,3-inch superLCD-display (met een resolutie van 540 x 960 pixels) van de Sensation is zeker niet verkeerd, maar de nieuwe superAMOLED Plus-technologie die Samsung op de Galaxy S II heeft toegepast, is superieur. Het 4,3-inch display (480 x 800 pixels) is superhelder, heeft heel erg levendige kleuren en is uit vrijwel elke kijkhoek goed te zien. Beide schermen zijn overigens van het stevige Gorilla Glass, waardoor krassen zo veel mogelijk worden voorkomen. Qua reactiesnelheid zijn beide toestellen prima in orde. De Galaxy S II is met 8,5 mm dunner dan de 11,3 mm dunne Sensation.

Besturingssysteem
Zowel de HTC Sensation als de Samsung Galaxy S II wordt geleverd met de laatste versie van Android 2.3 Gingerbread. In Android kan je veel naar smaak customizen en in de Android Market vind je veel additionele applicaties. Android biedt een perfecte integratie met alle bekende Google-toepassingen (denk aan Google Talk, Google Maps, Google Search, Google Docs, YouTube, Picasa) en Google brengt regelmatig updates uit, waarmee de mogelijkheden verder worden uitgebreid of verbeterd. Zowel de Sensation als de Galaxy S II heeft een eigen interface-schil om Android heen. De Sensation beschikt over HTC Sense 3.0 en de Galaxy S II over TouchWiz 4.0, beide prima interfaces waarin je ook weer veel naar eigen smaak kan aanpassen. HTC Sense was lange tijd completer dan TouchWiz, maar met de vierde editie van de TouchWiz-interface evenaart Samsung HTC. Nieuw in TouchWiz 4.0 zijn de Samsung Hubs: de Social Premium Hub (voor je sociale communicatie), de Readers Hub (voor e-books), de Game Hub (voor games) en de Music Hub (voor muziek).

Opslaggeheugen
De Samsung Galaxy S II komt met 16GB of 32GB geheugen, dat je middels microSD tot maximaal 32GB kan uitbreiden. Daar steekt het 1GB geheugen (ook via microSD tot maximaal 32GB uitbreidbaar) van de HTC Sensation een beetje schril bij af. Ter compensatie levert HTC wel standaard een 8GB microSD-geheugenkaart mee.

Camera
Technisch gezien bieden de HTC Sensation en de Samsung Galaxy S II dezelfde camera. Beide smartphones beschikken over een 8-megapixel sensor met LED-flitser en de mogelijkheid om video's in 1080p Full HD-kwaliteit op te nemen. In de praktijk moet de opnamekwaliteit zich echter nog uitwijzen.

Connectiviteit
Op het gebied van connectiviteit bewijzen de Samsung Galaxy S II en de HTC Sensation beide moderne smartphones van de laatste generatie te zijn: ze zijn van vrijwel alle connectiviteitsmogelijkheden voorzien. Zowel HTC als Samsung hebben hun paradepaardje voorzien van 3G/HSDPA, WiFi, WiFi-hotspotfunctionaliteit (voor tethering, dat betekent dat je het toestel als WiFi-hotspot kan gebruiken voor andere apparaten), Bluetooth 3.0, push e-mail, DLNA en MHL (dat staat voor "Mobile High-Definition Link" en dat betekent dat je de microUSB-poort ook als HDMI-out kan gebruiken). De Galaxy S II is echter voorzien van een kwalitatief betere frontcamera (2-megapixel) dan de Sensation (VGA-kwaliteit), waardoor videogesprekken er beter uitzien. Een prettige extra op de Galaxy S II is daarnaast de ondersteuning van USB on-the-go. Hiermee kan je via USB randapparaat (muis, toetsenbord) op de Galaxy S II aansluiten. De Sensation ondersteunt geen USB on-the-go.

Navigatie
De Samsung Galaxy S II en de HTC Sensation beschikken beide over aGPS en ingebouwde kompas. Dankzij Android zit je in een handomdraai op Google Maps, waarop je snel je positie bepaalt. Middels de gratis dienst Google Maps Navigatie behoort ook gesproken navigatie tot de mogelijkheden, maar vooralsnog is deze functie beperkt. De dienst verkeert nog in een betafase en er is een data-abonnement voor benodigd. In de Android Market vind je niettemin genoeg andere (betaalde) navigatie-applicaties. Een handige extra toepassing op de Sensation is HTC Locations. Met deze app kan je Google Maps-kaarten op je toestel downloaden, zodat je ze ook kan gebruiken als je even niet de beschikking hebt over internet.

Muziek- en entertainmentmogelijkheden
De Samsung Galaxy S II heeft een dual-core 1,2GHz ARM A9-processor aan boord en de HTC Sensation beschikt over een dual-core 1,2GHz Qualcomm Snapdragon-processor. Dankzij de krachtige dual-processors kunnen taken over twee kernen verdeeld worden, wat de prestaties nog sneller maakt. Het weergeven van media of multitasken: het gaat allemaal als een speer. Beide toestellen beschkken uiteraard over een uitgebreide mediaspeler, FM-radio, voicerecorder, voicedial, motion sensor en documentviewer. Via de HTC Sense- en TouchWiz-interface heb je snel toegang tot al je media, al dan niet online. In TouchWiz 4.0 kan je rekenen op de eerder genoemde Hubs om snel content te vinden en HTC komt binnenkort met HTC Watch, een videodienst (huren of kopen) voor HTC Sense 3.0. Meer games en apps vind je in Android Market. Ten slotte biedt de Samsung Galaxy S II als handige extra ten opzichte van de HTC Sensation Swype-ondersteuning. Met Swype kan je razendsnel berichten schrijven door met je vingers over het virtuele toetsenbord te 'vegen'.

Prijs & beschikbaarheid
De Samsung Galaxy S II ligt vanaf eind mei in Nederland in de winkels. Het standaardmodel heeft een adviesprijs van 699 (zonder abonnement). De HTC Sensation heeft een adviesprijs van 599 (zonder abonnement) en is vanaf 1 juni in Nederland bij Vodafone verkrijgbaar.

HTC Sensation vs. Samsung Galaxy S II (i9100)
HTC Sensation vs. Samsung Galaxy S II (i9100)

portablegear.nl