Kijk uit voor WhatsApp-fraude
Tot 1 oktober 2020 heeft de Fraude Helpdesk 9605 meldingen van WhatsApp-fraude ontvangen. Dat is bijna een verviervoudiging ten opzichte van heel 2019. Tot oktober 2020 zijn 1.154 Nederlanders voor minimaal 3,3 miljoen euro opgelicht via WhatsApp-fraude. Criminelen doen zich bij deze vorm van fraude voor als een bekende en proberen je vervolgens geld afhandig te maken. In dit artikel leggen we je uit hoe deze vorm van fraude werkt en wat je er tegen kan doen.
Komt WhatsApp-fraude veel voor?
Begin 2020 is het aantal meldingen van WhatsApp-fraude fors toegenomen. In de periode december 2019 tot februari 2020 kreeg de Fraudehelpdeks 6.000 tot 6.500 meldingen per maand. In april 2020 kwamen er 15.000 meldingen bij de Fraudehelpdesk binnen. Het grootste gedeelte bestaat uit WhatsApp-fraude, maar ook spooknota's namens de Belastingdienst en oplichtingsmailtjes namen toe. Bij WhatsApp-fraude was echter de grootste stijging van slachtoffers te zien, vanwege de geraffineerde aard van deze vorm van oplichting.
Hoe werkt WhatsApp-fraude?
De afgelopen jaren is WhatsApp-fraude verfijnder geworden. Voorheen deden de fraudeurs zich voor als bekenden met een nieuw nummer. (zie voorbeeld op Fraudehelpdesk) Tegenwoordig proberen ze een bestaand nummer te kapen, waardoor in eerste instantie alleen aan het taalgebruik te herkennen is dat je met een oplichter te maken hebt. Bij de nieuwere methode wordt er misbruik gemaakt van slecht beveiligde voicemailboxen. Als je een standaard voicemailboxcode (0000 of 1234) gebruikt is je voicemailbox eenvoudig te kraken.
WhatsApp gesprek met een oplichter
Hoe kan ik WhatsApp-fraude voorkomen
Met een aantal eenvoudige handelingen kan je WhatsApp-fraude vrij makkelijk voorkomen:
- Verander je voicemailcode. Als je een eenvoudige voicemailcode hebt (0000, 1111, 2222, 1234, 4321, etc) dan wordt het tijd om je voicemailcode te wijzigen. De code kan je wijzigen in je online portal (Mijn T-Mobile, Mijn KPN, enz) van je operator. Je kan bijvoorbeeld een variant van je bankpas pincode kiezen, bijvoorbeeld je pincode + 1000, zodat je voicemailboxcode goed te onthouden is.
- Gebruik tweestapsverificatie. Met tweestapsverificatie heb je bij installatie van WhatsApp en andere applicaties op een ander apparaat, naast je wachtwoord ook nog een andere wachtwoord of code nodig. Dit kan een sms zijn, maar veiliger is om een tweestapsverificatie-app te gebruiken. Zelf gebruiken we Authy.
- Let op taalgebruik. Weet je geliefde opeens niet meer wanneer er een d, t of dt aan het eind van een werkwoord komt? Of worden er opeens hoofdletters en punten gebruikt, terwijl die normaal afwezig zijn? Wees dan op je hoede.
- Maak niet zomaar geld over. Als je onder druk wordt gezet om geld over te maken, bewaar dan je rust. Bel je zoon, broer of moeder als ze opeens 800 euro nodig hebben. Wordt er niet opgenomen of word je met een smoes afgewimpeld dan is het waarschijnlijk geen zuivere koffie. Twijfel je toch nog? Stel dan een aantal vragen op WhatsApp, die alleen de betreffende persoon kan weten. Of laat een voicebericht sturen via WhatsApp.
Ik ben er toch ingetrapt, wat te doen?
Als je er ingetuind bent, ben je hoogstwaarschijnlijk je geld kwijt. Breng allereerst je bank op de hoogte. Tegenwoordig gaan overschrijvingen vrijwel direct, maar mogelijk kan je bank toch nog iets voor je betekenen. Documenteer vervolgens het bewijs. Maak met een andere telefoon foto's van je WhatsApp-gesprek en bewaar je bankafschriften. Doe tot slot aangifte bij de politie. Als de oplichters uiteindelijk gearreesteerd worden, dan heb je nog kans op het terugkrijgen van een deel van je geld.
portablegear.nl