Niet elk internationaal telefoontje is goedkoper
Onlangs verlaagde de Europese Unie de internationale beltarieven, maar bellers die denken dat ze nu ook goedkoop bellen vanuit Nederland naar andere EU-landen, komen bedrogen uit.
Dit komt doordat de roaming (bellen in het buitenland) is gereguleerd door de EU, terwijl er voor regulier grensoverschrijdend bellen geen limieten zijn vastgesteld. Roaming binnen de EU mag momenteel niet meer dan 51 cent per minuut kosten. Dit is het zogeheten Eurotarief.
Nederlandse aanbieders, vragen voor grensoverschrijdend bellen (niet roaming) naar landen in de EU, op dit moment tot 2,75 keer zoveel als het eurotarief. KPN rekent bijvoorbeeld voor een telefoontje naar een mobiel nummer in Polen 1,41 euro per minuut. En zelfs België is niet goedkoop, met uitschieters naar 1 (Telfort) en 1,41 (Hi en KPN) euro. Er zijn wel partijen die goedkoper zijn, maar dit zijn juist niet de grote vijf operators met het dito marktaandeel.
Hierdoor doet de vreemde situatie zich voor dat een Spanjaard die in Nederland op vakantie is, goedkoper belt naar België dan een Nederlander met bijvoorbeeld een KPN abonnement.
De Nederlandse telecomwaakhond OPTA schrijft in reactie op vragen van PortableGear dat ze op de hoogte zijn van de hierboven geschetste situatie. "Het idee is dat je in het buitenland toch minder alternatieven voor handen hebt dan hier in Nederland. De meeste Nederlanders die vanuit eigen land regelmatig naar het buitenland bellen passen hier vaak hun mobiele abonnement aan aan, of bellen via de vaste lijn, skype of een belhuis omdat dat goedkoper is. Bellen in Nederland wordt toch als een ander 'product' ervaren dan bellen in het buitenland: daar weet je het belhuis niet te vinden, en bovendien betaal je in het buitenland voor gebeld wórden."
"De OPTA houdt de tarieven in de gaten maar ziet vooralsnog geen reden om in de grijpen. Overigens zijn er ook lagere mobiele tarieven voor het bellen naar Polen, bijv. T-Mobile 50 cent en Vodafone 85 cent. Bij bellen naar het buitenland vanuit eigen land is er meer (en makkelijker) keuze voor een consument, dan vanuit het buitenland - daarom is er meer prijsdruk op de grensoverschrijdende tarieven dan op de (ongereguleerde) tarieven voor bellen in Europa. Zolang er keuze is en je voor vergelijkbare tarieven als het Eurotarief vanuit Nederland naar bijv. Polen kunt bellen, zien wij geen reden om in te grijpen. Mobiele partijen kunnen zich juist onderscheiden op basis van speciale aanbiedingen voor specifieke gebruikers."
portablegear.nl