Interessant:

Op Sabbat telefoneren met tanden mag

nieuws 15 juni 2009 om 08:30

Een rechter in IsraŽl heeft bepaald dat Joods-orthodoxe reddingswerkers op de Sabbat - de Joodse rustdag - oproepen op hun mobieltje mogen beantwoorden met hun tanden.

Op de Sabbat, de zaterdag, is het voor orthodox-gelovige Joden verboden om te werken en ook om elektrische apparaten (waaronder mobieltjes) te gebruiken.

Dat was een probleem voor reddingswerkers van de IsraŽlische hulpdienst Maguen David Adom: zij moeten immers altijd bereikbaar zijn. Een rechter heeft nu bepaald dat de reddingswerkers op de Sabbat wel een mobieltje mogen bedienen met een kleine metalen pin die ze in de mond moeten steken. Zo zou de orthodoxe wet in meest strikte zin niet worden overtreden (immers geen "handenarbeid").

De werknemers hebben verder ook beepers waarop de locatie van de oproep direct wordt aangegeven, zodat ze dit apparaat ook op de Sabbat niet echt met hun handen hoeven te bedienen.

Eerder waren er in IsraŽl ook al speciale kospher phones, Sabbatphones en andere koosjere mobieltjes speciaal voor het gebruik op de Sabbat.

Nieuwsblad.be