Interessant:

Protesten tegen veroordeling Pirate Bay

nieuws 20 april 2009 om 10:30

In Zweden hebben enkele tientallen mensen geprotesteerd tegen de zware veroordeling voor de makers van de Pirate Bay; zij kregen een boete van 2,7 miljoen euro.

Naast het betalen van een schadevergoeding van 2,7 miljoen euro aan de entertainmentindustrie werden de vier eigenaars van de Pirate Bay vorige week ook veroordeeld tot 1 jaar celstraf wegens de schendig van copyright op films, muziek en computergames. Zij hebben wel hoger beroep tegen het vonnis aangetekend.

Na de uitspraak kwam er een massaal protest van supporters van de Pirate Bay op gang; zo'n 500 Zweedse jongeren gingen in Stockholm de straat op met bandana's en vlaggen van de Pirate Bay.

De Pirate Bay host geen materiaal met copyright, maar stuurt gebruikers wel direct door naar torrentsites waarop wel materiaal met copyright illegaal is te downloaden. Volgens schattingen heeft de site wereldwijd ongeveer 22 miljoen gebruikers. In 2008 blokkeerde ItaliŽ al de The Pirate Bay-site. In 2007 wilden de site nog een een eigen staat starten om copyrightwetten te omzeilen.

The Associated Press