Interessant:

College per sms op Vrije Universiteit Amsterdam

nieuws 12 februari 2009 om 08:30

Vanaf 9 februari gaat de Vrije Universiteit sms als hulpmiddel bij colleges gebruiken; in PowerPoint presentaties kunnen vragen worden toegevoegd die de studenten via een SMS bericht beantwoorden.

De uitslag van de gestuurde sms’jes is direct zichtbaar in een staafdiagram. De docent kan op deze manier snel de kennis van de studenten peilen over bijvoorbeeld het aankomende tentamen, maar ook voor het zichtbaar maken van meningen is het SMS stemmen goed inzetbaar. Het is een handig hulpmiddel om discussie op gang te brengen.

De VU heeft de interactieve methode in een vier maanden durende pilot getest en besloot er definitief mee door te gaan, want de reacties zijn zeer positief. Zowel studenten als docenten zijn enthousiast over de nieuwe vorm van college geven. Wilma van den Brink (Informatiespecialist, UBVU): "Ik krijg veel positieve reacties van studenten om op deze manier met de lesstof bezig te zijn. Ze vinden het bijvoorbeeld zeer prettig dat ze bij het geven van de antwoorden anoniem kunnen blijven".

Doordat studenten hun antwoorden anoniem kunnen insturen, geven ze sneller eerlijke antwoorden. Dit in tegenstelling tot het peilen van de kennis door ze hun hand op te laten steken, waarbij vaak angst heerst voor het geven van het verkeerde antwoord. Het systeem geeft docenten de mogelijkheid het college interactiever te maken. Bovendien krijgen docenten beter inzicht of de studenten de stof beheersen. Als na een peiling blijkt dat er veel fouten zijn gemaakt, kan de docent direct meer uitleg geven.

Hopelijk voor de docenten gebruiken de studenten niet al te gecompliceerde sms-taal, want dat is moeilijker dan je denkt. Afgestudeerde studenten in Australië gebruikten vorige jaar overigens ook nog sms-taal in hun sollicitatiebrieven.

VU.nl