Interessant:

Google Latitude ergert privacy-organisaties

nieuws 10 februari 2009 om 08:30

Google Latitude, de nieuwe dienst voor Google Maps waarmee je kan zien waar andere telefoongebruikers zijn, brengt de privacy in gevaar, aldus privacy waakhond Privacy International.

Google introduceerde Google Latitude vorige week als nieuwe functie in Google Maps. Met de functie kan je zien waar je vrienden zijn. Deze moeten dan uiteraard wel ook de functie aan hebben staan. De locatiegegevens worden dus alleen uitgewisseld als beide partijen ermee instemmen.

Privacy International wijst er echter op dat de mogelijkheid om je locatie te verbergen ook kan leiden tot schending van privacy. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand anders je mobieltje in bezit krijgt en ongemerkt Latitude aanzet. Hij kan vervolgens zijn eigen locatie verbergen en je onopgemerkt volgen.

Google, toch al veel bekritiseerd om de schending van privacy- en copyright, zegt de zaak serieus te nemen en wijst erop dat er voor bepaalde mobiele toestellen al een functie bestaat om gebruikers erop te wijzen dat Latitude actief is. Deze functie wordt, volgens Google, binnenkort uitgebreid voor andere platformen.

De Telegraaf