Interessant:

Illegaal downloaden zorgt voor welvaartswinst

nieuws 21 januari 2009 om 09:30

Illegaal downloaden van muziek, games en films zorgt niet alleen maar voor ellende; volgens onderzoek blijkt het illegaal dowloaden zelfs een "aanzienlijke welvaartswinst" op te leveren.

Het onderzoek werd gedaan door TNO, SEO Economisch Onderzoek en het Instituut voor Informatierecht. Zij onderzochten de maatschappelijke gevolgen van het (illegale) downloadverkeer.

Een opmerkelijke conclusie uit het onderzoek is dat de maatschappij profiteert van het (illegaal) downloaden. Veel mensen schaffen namelijk een originele versie van een game, muziek of film aan, nadat ze dankzij een downloadversie ervan kennis hebben genomen. Ook kopen de downloaders meer merchandise en gaan ze meer naar concerten.

De onderzoekers zeggen dat het positieve economische effect groter is dan het negatieve effect van de dalende verkoop van cd's, dvd's en games. Zij vinden daarom dat downloaden al met al al een "aanzienlijke welvaartswinst" oplevert. De branchevereniging van de entertainmentindustrie (NVPI) is het hier uiteraard niet mee eens.

Er komen overigens ook steeds meer legale muziekdownloaddiensten beschikbaar, zoals de Sony Ericsson PlayNow Arena en de Nokia Music Store / Nokia's 'Comes With Music'.

FOK.nl