Interessant:

Wet afluisteren mobieltjes versoepeld

nieuws 17 januari 2008 om 08:30

De Tweede Kamer bespreekt deze week een voorstel om justitie meer bevoegdheden te geven om mobiele telefoons af te luisteren, te traceren en te storen.

De staatssecretaris van Economische Zaken, Frank Heemskerk van de PvdA, wil dat mobieltjes ook mogen worden afgeluisterd nog voordat er een zwaar misdrijf is gepleegd; nu mogen mobieltjes alleen afgeluisterd worden als de officier van Justitie daartoe toestemming heeft gegeven. Ook het verstoren van mobieltjes om een misdrijf te voorkomen moet sneller mogelijk worden. Verder mogen mobieltjes getraceerd worden met lokalisatieapparatuur om mensen in levensbedreigende situatie snel te helpen.

De staatssecretaris wil verder een 'bel-me-niet-register' aanleggen waarin mensen zich kunnen inschrijven zodat zij niet meer ongevraagd gebeld worden door verkopers. Daarnaast moet het stilzwijgend verlengen van telecom-abonnementen aan banden worden gelegd. Het voorstel van Heemskerk bevat verder nog voorstellen voor het terugdringen van spam.

In november 2007 kwam ook al naar voren dat telecom- en internetproviders steeds vaker onder druk gezet worden om mee te werken aan afluisterverzoeken van de politie, ook als daar geen juridische basis voor bestaat.

DAG.nl