Japanse jeugd heeft obsessie voor mobieltjes
De Japanse jongeren ontwikkelen een nieuwe lifestyle voor de 21ste eeuw waarin zij niet meer zonder mobieltje kunnen. Hideki Nakagawa, professor in de socioloog aan de Nihon Universiteit in Tokio, noemt mobieltjes een 'obsessie' voor de jongeren.
Ongeveer een derde van de Japanse jeugd van 7 tot 12 jaar heeft een mobieltje; tegen de tijd dat deze jongeren gaan studeren is dat al 96 procent, volgens Japans onderzoek.
De mobieltjes worden gebruikt om boeken te lezen, muziek te luisteren, te chatten met vrienden en te surfen of internet. Gemiddeld gebruiken mannelijke studenten hun mobieltjes 92 minuten en vrouwen 124 minuten op een dag; dit kan oplopen tot drie uur per dag. Helaas is het mobiel pesten toegenomen en ook het vermogen om direct in werkelijk met iemand te communiceren blijkt afgenomen.
'Kinderen zeggen dat hun mobieltje, naast hun leven, het belangrijkste voor hen is,' zegt Masashi Yasukawa, hoofd van de National Web Adviesraad. Het is daarom niet onwaarschijnlijk dat er op termijn bijna nog alleen maar via mobieltjes gecommuniceerd zal worden. Vorig jaar bleken ook Amerikanen en Engelsen niet meer zonder mobieltje te kunnen.