Interessant:

Daling GSM antennes

nieuws 8 november 2007 om 10:30

Voor het eerst sinds de introductie van de GSM, midden jaren negentig, is het aantal actieve GSM antennes in Nederland gedaald. Het aantal UMTS antennes stijgt nog wel fors door.

Voornamelijk door de afbraak van een deel van het Telfort netwerk is het totaal aantal actieve antennes in periode tussen juni en september 2007 voor het eerst gedaald. Belangrijkste oorzaak van de afname is de daling van GSM 1800 antennes. Omdat Telfort is overgenomen door KPN en slechts een deel van de opstelpunten van Telfort gebruikt, is er een grote afname van gebruikte antennes te bespeuren. Overbodige opstelpunten worden afgebroken.

Omdat het aantal GSM antennes afneemt is er voor het eerst een krimp te zien in het aantal actieve antennes voor mobiele telefonie in Nederland. Vermoedelijk zal de daling niet doorzetten, aangezien KPN de meeste Telfort antennes reeds heeft gesloten.

Ook het Orange netwerk gaat verdwijnen, omdat het wordt overgenomen door T-Mobile. Dit zal ertoe leiden dat binnen ongeveer binnen twee jaar het Orange netwerk verdwijnt. Hoe de samenvoeging van het T-Mobile en Orange netwerk eruit zal gaan zien is nog onzeker, maar vermoedelijk zal het aantal GSM en UTMS antennes van beide netwerken door deze overname opnieuw dalen.