Interessant:

Winstgevende UMTS ver weg

nieuws 10 oktober 2002 om 16:59

Volgens onderzoeks- bureau Forrester zullen de Nederlandse mobiele aanbieders pas in 2014 geld gaan verdienen aan de aangeschafte UMTS-licenties.

De voorspelling van Forrester staat in schril contrast met die van de aanbieders. Volgens Forrester zijn deze veel te positief gestemd: voor 2007 is de verwachting voor het aantal abonnees maar liefst 5 keer te hoog: niet 50 procent maar 10 procent van de mobiele abonnees zullen dan gebruik maken van UMTS.

De UMTS licenties verstrekt aan aanbieders in Finland, Frankrijk, Italie en Zwitserland kunnen tussen 2010 en 2012 winst gaan opleveren. In deze landen is de concurrentie minder en waren de licentie aanschafkosten beperkt.

Duitsland en Engeland zitten dichter bij het Nederlandse model. Zij ondervinden ook de nadelen van de zeer hoge licentie aanschafkosten en zullen naar verwachting pas in 2015 winst kunnen behalen. Nederland is niet veel beter af met winst vanaf 2014.

Nieuwkomer Hutchison 3G zal volgens Forrester niet eerder dan in 2017 winst behalen met haar licenties. Hutchison zelf denkt daar anders over en gaat er vanuit met UMTS abonnees van de huidige GSM-aanbieders te zullen afsnoepen. Bovendien houdt Forrester niet in het oog dat Hutchison goedkoop een UMTS-licentie in Duitsland zal kunnen bemachtigen.

Forrester noemt als voornaamste oorzaak voor de donkere voorspellingen: de kosten voor de aanleg en het beheer van het netwerk. Daarnaast verwacht Forrester dat de overgang van GSM naar UMTS met dure dual-band telefoons een moeilijke wordt. Bovendien tonen diensten als I-mode, volgens Forrester aan, dat de Europeanen niet staan te trappelen voor datacommunicatie via hun mobiel.

Planet Multimedia