Interessant:

Spooktrillingen teisteren fanatieke bellers

nieuws 16 oktober 2007 om 08:34

Persbureau Associated Press meldt dat fanatieke Blackberry-gebruikers zich vaak inbeelden dat ze hun Blackberry voelen trillen.

In juni schreef de krant USA Today ook al over deze 'aandoening'. De gebruikers die 'phantom vibrations, of 'phonetoms' ervaren, beelden zich in dat hun mobiele telefoon trilt.De Canadese Smartphone-maker Blackberry ontvangt ongeveer 100 emails per dag over het onderwerp.

Volgens psychologen is het syndroom het gevolg van een verkeerde hersenreactie op bepaalde signalen. Onze hersenen zijn namelijk getraind om het trilsignaal van de mobiele telefoon, daadwerkelijk te herkennen als een teken dat de mobiele telefoon overgaat. Als deze reactie verkeerd geprogrammeerd is in de hersenen, reageren deze ook op signalen die lijken op het trilsignaal. Dan is er als het ware sprake van vals alarm.

Een vergelijkbaar syndroom is al eerder onderzocht, bij dit onderzoek richtten de wetenschappers zich op de hersenreactie op ringtones. Dit syndroom heeft de naam ringxiety gekregen.