Interessant:

2 ton boete voor delen muziek

nieuws 5 oktober 2007 om 09:27

Een alleenstaande Amerikaanse vrouw moet meer dan 2 ton schadevergoeding betalen vanwege het aanbieden van 1700 tracks op internet. De vrouw hield ook voor de rechter vol onschuldig te zijn. Ze zou songs uitgewisseld hebben via Kazaa, maar dat programma had ze naar eigen zeggen niet eens op de computer staan.

De dertigjarige Jammie Thomas sloeg een schikkingsvoorstel van enkele duizenden dollars af. In plaats daarvan besloot ze de zaak voor de rechter te laten komen. De rechter oordeelde dat in totaal 220.000 dollar aan schadevergoeding betaalt moet worden.

Het oordeel heeft veel stof doen opwaaien in de Verenigde Staten. Dat Jamie Thomas moet boeten, terwijl niet vaststaat of zij de tracks heeft gedownload en beschikbaar heeft gemaakt, vinden velen onbegrijpelijk.

De belangenbehartiger van de Amerikaanse muziekindustrie, de Recording Industry Association of America (RIAA) heeft de afgelopen jaren ruim 26.000 personen aangeklaagd. Het gros van deze personen besloot te schikken voor relatief lage bedragen.

News.com