Interessant:

Kazaa dupeert sitebeheerders

nieuws 28 september 2002 om 20:33

Kazaa heeft niet alleen een negatieve invloed op de CD-verkopen, maar ook op de inkomsten van tal van websites. Dit wordt veroorzaakt door de software die stiekem met Kazaa wordt geinstalleerd.

Sites die kopers doorverwijzen naar sites zoals Amazon of Bol krijgen hier een commissie voor. Per doorverwezen koper kan de site een of meerdere dollars tegemoet zien. Voor veel sites zijn deze commissies een belangrijke inkomstenbron.

De software die bij Kazaa wordt geinstalleerd wordt ook wel parasite-ware of stealware genoemd. Deze software zorgt ervoor dat de commissie niet wordt uitbetaald aan de beheerder van de verwijzende site, maar aan de maker van de software.

De gebruiker van Kazaa merkt uiteindelijk niks van de stealware. De sitebeheerders merken het wel. Inkomstendalingen van 30% over de afgelopen 6 maanden zijn eerder regel dan uitzondering.

Amazon heeft al aangegeven de stealware niet op prijs te stellen en probeert verwijzingen van stealware actief te weren. Overigens wordt (en werd) de stealware ook bij Morpheus, Napster en LimeWire mee geinstalleerd.

New York Times