Interessant:

Platenmaatschappijen laten kopieerbeveiliging vallen

nieuws 8 januari 2007 om 13:06

Platenmaatschappij EMI is de laatste maatschappij die zijn muziek-cd's niet langer zal voorzien van kopieerbeveiliging. Deze beveiligingen waren altijd omstreden en enkele platenlabels kwamen erdoor in ernstige verlegenheid. Het waren vooral de kopers van beveiligde cd's die er hinder van ondervonden. Kopieerbeveiligingen zijn niet meer rendabel, aldus de platenlabels.

De kopieerbeveiligingen waren bedoeld om illegale kopieën tegen te gaan. In de praktijk bleken deze beveiligingen simpel te omzeilen. Bovendien ondervonden veel consumenten hinder van de beveiligingen, doordat beveiligde cd's niet te beluisteren waren. Sony BMG moest zelfs een terugroepactie organiseren voor zijn beveiligde cd's. Deze cd's installeerden ongevraagd schadelijke software op computers van consumenten.

De Nederlandse branchevereniging van geluidsdragers, het NVPI, benadrukt dat het einde aan kopieerbeveiligingen op cd's, niet inhoudt dat er ook geen kopieerbeveiliging meer gebruikt wordt bij online muziekdiensten. Deze kopieerbeveiliging, ook wel DRM genoemd, blijft bestaan.

NU.nl