Interessant:

Rechtszaak wegens koppeling iTunes en iPod

nieuws 3 januari 2007 om 16:49

Apple moet zich voor een Amerikaanse rechter verantwoorden voor de koppeling tussen de iTunes Music Store en iPod mediaspeler. Deze antitrustzaak is gestart door een Amerikaanse uit Californië, zij hoopt dat meer Amerikanen zich bij haar aansluiten. Haar uiteindelijke doel is om ervoor te zorgen dat iTunes nummers ook op andere mediaspelers af te spelen zijn.

Volgens de Amerikaanse vrouw overtreedt Apple de antitrustwetten door de iTunes muziek zodanig te beveiligen, dat deze alleen afgespeeld kan worden op de iPod mediaspelers.

De zaak werd al in juli 2006 ingediend, maar het grote publiek kwam pas vorige week te weten over de zaak. Apple probeerde de zaak te schikken, door iedereen die na april 2003 een iPod of iTunes-muziek heeft gekocht een financiële vergoeding aan te bieden. Een Amerikaanse rechter wees dit schikkingsvoorstel eind december af.

Apple is al langer in antitrustzaken verwikkeld buiten Amerika. Ook Franse, Zweedse en Deense burgerorganisaties voeren vergelijkbare rechtszaken tegen Apple.