Interessant:

Consumentenbond uit kritiek op muziekdiensten

nieuws 21 december 2006 om 17:51

De Consumentenbond heeft een onderzoek uitgevoerd onder een groot aantal online muziekdiensten. De uitkomsten liegen er niet om. Online muziekdiensten hanteren te hoge prijzen en verkopen muzieknummers met teveel beperkingen, aldus de Consumentenbond. Reden genoeg om een online petitie te starten op de site van de Consumentenbond.

Volgens financieel-specialist PriceWaterhouseCoopers zullen Nederlandse muziekdiensten 385 miljoen euro verdienen in 2010. Nu gaat het om 5 miljoen. Met deze enorme groei in het vooruitzicht, ziet de Consumentenbond het somber in voor de internetter. Slechts 3 van de 18 onderzochte muziekdiensten scoorden goed in de test.

Het grootste probleem dat de Consumentenbond signaleerde is het bestaan van verschillende muziekformaten, die niet onderling uitwisselbaar zijn. Samen met een scala aan kopieerbeveiliging zorgt dit ervoor dat muzieknummers maar beperkt te gebruiken zijn. Meestal worden deze problemen pas duidelijk na het aanschaffen van de muziek.

De Consumentenbond is niet verbaasd dat internetters nog steeds illegaal downloaden, die muzieknummers zijn niet onderhevig aan onnodige beperkingen. Voor het downloaden van een compleet album betaal je gemiddeld 15 euro, dat is even duur en soms zelfs duurder dan een reguliere cd.

Op www.consumentenbond.nl/kopie kunnen ontevreden consumenten hun problemen met online muziekdiensten aankaarten.