Interessant:

Mobiel bellen in buitenland kost jaarlijks 5 miljard

nieuws 25 oktober 2006 om 13:20

Mobiel bellen in het buitenland is duur, volgens velen is het zelfs onnodig duur. Zelfs de Europese Commissie heeft al gepleit voor een verlaging van de mobiele belkosten in het buitenland. Bellen in het buitenland is vooral duur door de zogenaamde roaming kosten, dit zijn tarieven die mobiele operators aan elkaar doorberekenen voor het gebruik van elkaars mobiele netwerk.

Volgens recente cijfers kost mobiel bellen in het buitenland jaarlijks 5 miljard euro. Europese consumenten draaien volledig op voor deze kosten.

Deze kosten zijn niet alleen lastig voor toeristen, maar ook voor inwoners van grensregio's. Mobiele bellers in grensstreken moeten maken vaak gebruik maken van een buitenlands mobiel netwerk, ook al valt dit gebied binnen de dekking van het binnenlandse netwerk. Het gaat om 110 miljoen Europese burgers die onnodig op kosten worden gejaagd door de hoge roamingtarieven.

CDA'er en Europarlementariėr Van Nistelrooij noemt de roamingkosten grotendeels onnodig. Hij wil zich dan ook sterk maken voor grensbewoners, zodat zij altijd bellen via hun eigen operator. De Europese Commissie geeft mobiele operators tot de zomer 2007 de tijd om hun roamingtarieven te verlagen.

NU.nl