Interessant:

Weer kritiek op thuiskopievergoeding

nieuws 6 oktober 2006 om 19:12

De heffing voor consumenten op mp3-spelers en harddiskrecorders dreigt al per 1 januari 2007 in Nederland een feit te worden. Drie verontruste branche-organisaties hebben een brief aan de Minister van Justitie geschreven om de omstreden heffing tegen te houden. Deze zogenaamde thuiskopievergoeding zou de prijs van een mp3-speler in Nederland met tot € 25 verhogen.

De branche-organisaties STOBI, FIAR en ICT~Office vragen de minister om in te grijpen bij de SONT, de Stichting Onderhandelingen Thuiskopieregeling. Deze door de minister aangewezen stichting dreigt de op voorhand omstreden beslissing al op korte termijn te nemen. Dit terwijl de minister recentelijk aan de SONT heeft aangegeven dat, vóór ze hier überhaupt een beslissing over mag nemen, moet zijn voldaan aan bepaalde voorwaarden.

Het ministerie voelt voor Europese harmonisatie, en een van de voorwaarden die het nadrukkelijk aan de SONT stelt, is dat ze met de introductie van nieuwe vergoedingen op blanco dragers of apparatuur wacht op de op handen zijnde Europese aanbeveling. Die wordt later dit najaar van de Europese Commissie verwacht. In andere landen vertonen de thuiskopieregelingen onderling grote verschillen, of ontbreken helemaal. Dat leidt tot een onduidelijke en onrechtvaardige situatie.

Een andere voorwaarde die de minister aan de SONT stelt, is dat de stichting eerst grondig kijkt naar de criteria die ze hanteert bij het toepassen van de thuiskopievergoeding. Daarbij valt onder meer te denken aan de beschikbaarheid van technologische beveiligingsvoorzieningen: deze zouden de huidige thuiskopieregeling –die dateert uit de analoge jaren negentig- zelfs volledig overbodig kunnen maken.

Daarnaast heeft de minister van Justitie eerder in de Tweede Kamer al aangegeven dat pas over een mogelijke uitbreiding van de regeling kan worden gesproken “als de problemen bij Stichting de Thuiskopie definitief tot het verleden behoren”. Hiermee reageerde de minister op Kamervragen over de nog steeds ondoorzichtige financiële huishouding van deze stichting, die de genoemde consumentenopslag – vorig jaar in totaal circa €30 miljoen- moet verdelen onder auteursrechthebbenden.

Directeur André Habets van FIAR, de branchevereniging van de Nederlandse consumentenelektronicamarkt: “Het erdoor drukken van een toeslag op mp3-spelers en harddiskrecorders is een onterechte aanslag op de portemonnee van de Nederlandse consument. Bovendien heeft het tot gevolg dat de Nederlandse industrie de dupe wordt doordat weldenkende consumenten uitwijken naar het buitenland –vaak via internet- om daar hun mp3-spelers, harddiskrecorders, CD’s, DVD’s en tapes te kopen. Immers, daar bestaat zo’n toeslag niet, of is doorgaans lager.”

Alexander Hent, voorzitter van de STOBI (producenten, importeurs en distributeurs van blanco informatiedragers in Nederland): “Dit voorbeeld van een nieuwe toeslag op hardware is exemplarisch en toont aan dat de huidige thuiskopieregeling volstrekt niet meer van deze tijd is. Het huidige thuiskopiesysteem is aantoonbaar onduidelijk, onrechtvaardig en oncontroleerbaar. Het dupeert niet alleen consumenten en industrie, maar ook de overheid en zelfs auteursrechthebbenden. Het is de hoogste tijd voor een beter functionerend systeem.”