Interessant:

Speurhond vindt mobiele telefoons

nieuws 21 september 2006 om 14:20

Illegale mobiele telefoons behoren binnenkort binnen de muren van Britse gevangenissen tot het verleden, dankzij Murphy, de eerste hond ter wereld die getrained is in het opsporen van mobiele telefoons.

Mobiele telefoons zorgen voor een potentieel veiligheidsrisico in gevangenissen. De telefoons kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld getuigen te bellen, of om foto's te maken van bezoekers en bewakers. Sommige gevangenen continueren gewoon hun criminele activiteiten dankzij een mobiele telefoon in hun cel.

Voor een mobiele telefoon wordt dan ook fors geld betaald in de gevangenis. Bedragen van 750 euro voor een eenvoudige handset zijn niet bijzonder volgens de BBC.

De 15 maanden oude ex-asielhond Murphy is een speciaal getrainde Springer Spaniel. Volgens hondentrainer Mel Barker heeft elke telefoon een geur die uniek is voor mobiele telefoons. Murphy is getrained om deze geur te herkennen.

Het probleem is aanzienlijk, zo blijkt uit de cijfers. In een regio in Engeland waar twaalf gevangenissen staan zijn het afgelopen jaar 500 telefoons in beslag genomen.