Interessant:

Nederland is twee legale muziekdiensten rijker

nieuws 13 september 2006 om 14:27

De markt voor online muziekdiensten wordt momenteel gedomineerd door twee grote spelers. De Apple iTunes Music Store en On Demand Distribution zijn de grootste spelers, daar komt nu verandering in. Nederland kent sinds kort twee nieuwe muziekdiensten, het onafhankelijke eMusic en het op studenten gerichte Surf2Music.

Surf2Music

Surf2Music biedt studenten en medewerkers van universiteiten en hogescholen. Voor een vast bedrag per maand kunnen Surf2Music onbeperkt muziek downloaden. Surf2Music biedt ook combinaties van abonnementen en draagbare mediaspelers aan. Alle muziek die via Surf2Music verkocht wordt, mag het predicaat Plays For Sure voeren, dit wil zeggen dat deze nummers met 100 procent zekerheid af te spelen zijn op draagbare muziekspelers die ook het Plays For Sure logo voeren.

eMusic

eMusic is van oorsprong een Amerikaanse muziekdienst, waarbij voorop staat dat alle muzieknummers van allerlei beveiligingen ontdaan zijn. eMusic klanten sluiten een abonnement af en krijgen een vast aantal downloads voor het bedrag dat zij vooraf betalen. eMusic levert alle muzieknummers in mp3-formaat, zonder enkele vorm van kopieerbeveiliging. Dit is zeer zeldzaam, aangezien de meeste muziekwinkels gebruik maken van DRM-beveiliging. Hierdoor zijn nummers maar beperkt te gebruiken.

Beveiliging

Wie eenmaal een nummer bij eMusic koopt, mag het voor altijd houden. Iets wat niet het geval is bij onder andere Surf2Music, hier koop je een in feite een tijdelijke licentie om het nummer te mogen afspelen, wanneer je het abonnement beëindigt, verlies je ook het recht om de muziek af te mogen spelen. Bij eMusic zijn dan ook alleen nummers verkrijgbaar van beginnende artiesten, wie op zoek is naar muziek van bekendere artiesten kan wel bij Surf2Music terecht.

Planet Multimedia