Interessant:

Chinese iPod-fabriek klaagt journalisten aan

nieuws 30 augustus 2006 om 19:56

In juni brachten twee journalisten misstanden in een iPod-fabriek naar buiten. De Britse krant Mail on Sunday publiceerde over slavernijachtige toestanden in een Taiwanese fabriek waar onder andere iPod's gemaakt werden. De eigenaren van de fabriek nemen nu wraak op twee Chinese journalisten die ook berichtten over de misstanden.

Twee journalisten van het Chinese blad China Business News gebruikten het Britse artikel om een eigen onderzoek te starten naar de werkomstandigheden in de betreffende fabriek van onderneming Foxconn.

De eigenaar van de fabriek is echter niet gediend van het onderzoek van de twee Chinese journalisten en daagt hen voor de rechter wegens smaad. De eigenaar eist bijna drie miljoen euro van China Business News.

Apple concludeerde naar aanleiding van eigen onderzoek dat er nauwelijks sprake was van misstanden in de fabriek. Inmiddels hebben collega-journalisten Apple opgeroepen om druk uit te oefenen op Foxconn om de rechtszaak tegen hun twee Chinese collega's te laten vallen.

WebWereld