Interessant:

Sms-stalking leidt tot wetgeving

nieuws 9 mei 2006 om 11:48

Stalkers hebben de afgelopen jaren een nieuwe vorm van stalking ontdekt in de vorm van sms-berichten. In april onderzocht de politie van Milwaukee nog een zaak waarbij een man meer dan 1000 sms-berichten in een maand naar zijn ex-vriendin stuurde. De vrouw vond het aantal berichten zo bedreigend dat zij de politie inschakelde.

Dit voorval is geen uitzondering. Vrouwen die hulp zoeken bij Project Safe, een blijf-van-mijn-lijf club in Oklahoma, ontvangen soms tot vijftig sms-berichten per dag van hun (ex)-man.

Om actiever op te kunnen treden tegen deze vorm van stalking heeft de Amerikaanse staat Oklahoma zelfs een speciale wet aangenomen. De wet (House Bill 1804) verbiedt het gebruik van een telecommunicatiemiddel om andere personen lastig te vallen of te terroriseren. Door de wet wordt het makkelijker om sms-stalkers aan te pakken.

Stalking is een relatief betrekkelijk jong strafbaar feit. Pas in 1990 verscheen in de Verenigde Staten de eerste wet waarin stalking strafbaar werd gesteld. Sinds 12 juli 2000 is stalking ook in Nederland strafbaar.

House Bill 1804