Interessant:

Nederlanders wijten illegaal downloaden aan industrie

nieuws 26 april 2006 om 21:53

Het downloaden van muziek, films en software via internet is vaak illegaal. Toch heeft het merendeel van de Nederlanders geen moeite met het downloaden van media en software, zonder er voor te betalen. Onderzoeker Intomart/GFK kwam tot deze conclusie na een onderzoek in opdracht van internetprovider Planet Internet. Tweevijfde bestempelt illegaal downloaden wel als diefstal.

De hoge winkelprijzen zijn de grootste oorzaak om te downloaden via uitwisselingsprogramma's als eMule en Bittorrent. De entertainmentindustrie wijst er echter op dat prijsdalingen in de afgelopen jaren niet hebben geleid tot minder illegaal downloaden of hogere verkoopcijfers.

Bijna de helft van de Nederlandse internetters gaf aan enkel media en software te downloaden via legale webwinkels. Deze groep is iets groter dan de groep mensen die aangaf alleen via illegale wegen bestanden de downloaden.

Het downloaden van films en muziek voor eigen gebruik is in Nederland niet bij wet verboden, het downloaden van games is wel bij wet verboden. Het uploaden van auteursrechtelijk beschermde bestanden is altijd illegaal.

WebWereld