Interessant:

PC-loze familie gedagvaard wegens illegale muziek

nieuws 24 april 2006 om 15:00

De belangenbeschermer van de Amerikaanse platenindustrie, de Recording Industry Association of America (RIAA) daagt een Amerikaanse familie voor de rechter wegens het uitwisselen van muziek. Tot zover weinig nieuws. Het bijzondere aan deze zaak is dat de familie helemaal geen computer in bezit heeft.

De RIAA probeert de illegale digitale verspreiding van muziek tegen te gaan door tegen individuele gebruikers juridische stappen te ondernemen. Volgens de aanklacht van de RIAA heeft de familie inbreuk gemaakt op de rechten van artiesten en belanghebbenden en moet deze inbreuk financieel compenseren.

De familie is verbijsterd. Vermoedelijk is er sprake van een persoonsverwisseling, de familie woont namelijk nog niet al te lang op het adres waar de dagvaarding op de deurmat viel.

Eerder maakte de RIAA soortgelijke fouten. In december 2005 werd er ook al een computerloze vrouw aangeklaagd wegens computerpiraterij. Ook worden er incidenteel tieners en hoogbejaarden vervolgd door de RIAA. Deze excessen verminderen het draagvlak dat de RIAA heeft voor de jacht op illegale gebruikers.

Toch lijkt de populariteit van illegale muziek langzaam af te nemen. De opkomst van goede legale alternatieven, zoals iTunes, speelt daarbij een belangrijke rol.