Interessant:

Sms spam beheerst verkiezingen Uganda

nieuws 22 februari 2006 om 15:41

In Uganda zijn morgen presidentsverkiezingen. Voor het eerst in twintig jaar zijn er ook parlementsverkiezingen met meerdere partijen. Inhoudelijk gaat de campagne vooral over privékwesties. Het lot van de miljoenen inwoners die in armoede leven blijft onbesproken. Om de kiezer toch aan zich te binden grijpen de politieke partijen massaal naar de mobiele telefoon.

Campagne voeren per sms blijkt een veel gebruikte taktiek te zijn in de Ugandese politiek. De partij van de zittende president, de NRM, zet alles op alles om de kiezer te bereiken en bestookt alle Ugandese mobiele telefoons met enkele berichten per dag(!). Concurrent FDC blijft niet achter en bombadeert de arme Ugandese mobiele beller eveneens dag in dag uit met sms-propaganda.

Tijdens het bepalen van de kandidatenlijst van NRM werden er meer dan 500.000 sms berichten verzonden met de vraag of mensen zich kandidaat wilden stellen. De sms werd verzonden uit naam van de president. Niet iedereen kon het onpersoonlijke karakter van de berichten echter duiden. Duizenden mensen eisten een plek op de kandidatenlijst aangezien ze persoonlijk door de president waren benaderd.