Interessant:

Dertig arrestaties wegens verspreiding van muziek en films

nieuws 25 januari 2006 om 11:32

In de strijd tegen MP3's, illegale films, software en games werden gisteren driehonderd huizen in heel Europa doorzocht. De Duitse politie onderzocht tweehonderd huizen. Tevens waren er invallen in Nederland, Oostenrijk, Polen en Tsjechië. In totaal zijn dertig mensen opgepakt wegens schending van het auteursrecht.

De Duitse belangenbehartiger van auteursrechten nam het voortouw in deze internationale anti-piraterij actie. Duitse openbare aanklagers zijn al enkele jaren bezig met een onderzoek naar aanbieders van MP3's, illegale films, software en games. Deze grootschalige invallen zijn het resultaat van jarenlang onderzoek. De Duitsers spreken zelfs van ware razzia's.

Tijdens de invallen namen de autoriteiten minstens twintig computers in beslag, hierdoor zijn duizenden bestanden niet meer direct toegankelijk voor internetters. De bestanden blijven echter wel vindbaar via P2P-netwerken zoals KaZaA en BitTorrent.

De internationale belangenbehartigers juichen deze actie toe, aangezien er veel belangrijke piraterij-kopstukken opgepakt zijn. Er zijn minstens vijftien zogenaamde release groups uitgeschakeld. Release groups zorgen ervoor dat P2P-netwerken gevuld kunnen worden met MP3's, films, software en games. Het is waarschijnlijk een kwestie van tijd voor er nieuwe release groups opduiken.

De Nederlandse autoriteiten willen niets bekendmaken over eventuele arrestaties in Nederland. De dertig individuen die opgepakt zijn, kunnen op zware straffen rekenen.

GVU