Interessant:

Kopieerheffing definitief ingevoerd vanaf begin 2006

nieuws 9 november 2005 om 20:31

Afgelopen vrijdag maakte SONT bekend dat er een een kopieerheffing komt op onder andere MP3-spelers zou komen. Gisteren werd nog gezegd dat een dergelijke heffing er niet zou komen, vandaag blijkt dat deze heffing er toch komt vanaf 2006.

De Stichting Onderhandeling Thuiskopievergoedingen (SONT) heeft vandaag laten weten dat niets een invoering van een kopieerheffing op MP3-spelers en DVD-recorders meer in de weg staat.

Vanaf 2006 kunnen Nederlanders meer gaan betalen voor hun MP3-spelers en DVD-recorders. SONT en de Stichting Brein verkeren in de laatste onderhandelingsfase over de hoogte van de heffing.

Waarschijnlijk wordt de maximale vergoeding twintig euro per apparaat. De elektronicabranche is niet blij met deze heffing, aangezien dergelijke heffingen niet in andere Europese landen gehanteerd worden.

Sony en Apple lieten al eerder weten niet achter de invoering van een kopieerheffing op MP3-spelers te staan, zolang dit alleen op landelijk niveau plaatsvindt. De vrees bestaat dat Nederlanders massaal naar België en Duitsland zullen uitwijken voor de aankoop van hun MP3-spelers en DVD-recorders.

ZDNet