Interessant:

Handsfree kits maken verkeer alleen maar onveiliger

nieuws 13 juli 2005 om 22:10

Mobiel bellen en deelname aan het verkeer zijn twee zaken die niet goed samen gaan. In Nederland geldt dan ook de verplichting om handsfree te bellen onder het rijden, onderzoekers beweren echter dat handsfree bellen juist voor meer brokken zorgt.

Mobiel bellen tijdens het besturen van een voertuig, verhoogt de kans op een ongeluk met factor vier. Handsfree bellen heeft hier geen positief effect op, aldus de Australische onderzoekers.

Voor het onderzoek werden 450 brokkenmakers geïnterviewd, hen werd gevraagd wat ze precies aan het doen waren ten tijde van het ongeluk. Velen van hen waren mobiel aan het bellen, wat ook direct de oorzaak van het ongeluk was.

Het bellen met een handsfree set is zelfs gevaarlijker dan bellen met het mobieltje in de hand. Het gevaar van bellen tijdens het autorijden zit hem namelijk niet in het al dan niet vasthouden van een mobieltje, het gevaar schuilt in het voeren van een gesprek. Als een 20-jarige automobilist tijdens zijn autorit aan het bellen is, heeft deze het reactievermogen van een 70-jarige.

De onderzoekers vrezen een toename van auto-ongelukken als het gevolg van mobiel bellen, omdat steeds meer auto's worden uitgerust met handsfree-kits.

The Register