Interessant:

Mobieltjes verboden tijdens keuze nieuwe paus

nieuws 8 april 2005 om 12:41

Over 10 dagen start het conclaaf, de vergadering waarin de kardinalen een nieuwe paus aanwijzen. Het gebruik van mobiele telefoons tijdens het conclaaf wordt een risicovolle aangelegenheid. Kardinaals die hun mond voorbijpraten aan de GSM wachten zware straffen.

Het conclaaf, waarin de nieuwe paus wordt gekozen, start 18 april. Alle 116 kardinalen zullen dan uit hun midden een nieuwe paus kiezen. Is de nieuwe paus gekozen dan zal dit kenbaar gemaakt worden met witte rook.

Naast witte rook zullen er weinig andere communicatie middelen gebruikt worden. Technici van het vaticaan scannen de Sixtijnse kapel op afluisterapparatuur. Het gerucht gaat ook dat alle in- en uitkomende telefoongesprekken geblokkeerd zullen worden.

Paus Johannes Paulus de Tweede heeft in 1996 een document opgesteld over de procedure van rondom het conclaaf. Communicatie tijdens het conclaaf is in beginsel verboden, tenzij de gesprekspartners een geheimhoudingsverklaring hebben getekend.

Kardinalen en medewerkers die het communicatieverbod overtreden hangen zware straffen boven het hoofd. Zelfs excommunicatie, oftewel verbanning uit de kerk, wordt genoemd als optie.

Wil je de berichtgeving rondom de begrafenis van de paus en de verkiezing van de nieuwe paus volgen dan kan je terecht bij Catholicinsider.com van de Nederlandse pastoor Roderick Vonhögen. Vonhögen biedt zijn reportages aan als podcasts.

CNN