Interessant:

Muziekindustrie juicht internet opeens toe

nieuws 20 januari 2005 om 16:45

De tijd dat de muziekindustrie muziek over internet met wortel en tak probeerde uit te roeien lijkt over. Nu de eerste dollars en euros binnen stromen is de houding van de platen maatschappijen opeens veranderd.

John Kennedy, voorzitter van de internationale branche-organisatie IFPI, spreekt niet meer van een bedreiging, maar van een kans. In zijn ogen zal de (legale) digitale muziekmarkt de komende jaren een enorme groei gaan doormaken. Een en ander is te lezen in het woensdag gepresenteerde Digital Music Report 2005.

Vorig jaar werden er 200 miljoen nummers via internet aangeschaft. Dat is tien keer zoveel als in 2003. Onderzoeksbureau Jupiter schat de omzet van de digitale muziekmarkt in 2004 op 330 miljoen dollar en voorspelt een verdubbeling in 2005.

Ook de aanbodszijde is in beweging. Op dit moment zijn er al 230 sites waar de muziekliefhebber tegen betaling terecht kan voor legale muziek. Het aanbod van tracks is het afgelopen jaar verdubbeld tot 1 miljoen nummers.

In het rapport wordt er uiteraard ook nog aandacht besteed aan de P2P netwerken, zoals bijvoorbeeld KaZaA. Dit wordt door de IFPI, zoals viel te verwachten, bestempeld als diefstal. Als doel stelt de IFPI dat het makkelijker moet zijn om muziek te kopen dan om te stelen.

WebWereld