Interessant:

Vodafone droomt van mobiele KaZaA netwerken

nieuws 30 november 2004 om 01:01

Steeds meer marktpartijen bemoeien zich met de discussie over het uitwisselen van MP3's. Ditmaal laat mobiele operator Vodafone van zich horen. Vodafone wil zijn gebruikers een soort P2P netwerk à la KaZaA, laten vormen.

Via dezelfde techniek als KaZaA en eMule wil Vodafone zijn klanten de mogelijkheid bieden om muziek uit te wisselen. Met de komst van supersnelle 3G/UMTS netwerken, meent Vodafone dat computers niet langer het alleenrecht hebben op de supersnelle MP3-uitwisseling.

Vodafone steunt uiteraard alleen legale MP3 uitwisseling. Men zal dan ook moeten betalen voor het downloaden en sharen van zijn mobiele MP3's. Vodafone benadrukt ook dat een groot mobiel P2P netwerk nog ver weg is, eerst zal UMTS voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Bovendien is de muziekindustrie nog niet bereid hun muziek mobiel te verspreiden.

Om de illegale verspreiding van de legale MP3's te voorkomen, zal Vodafone de MP3's met Digital Rights Management (DRM) techniek beveiligen.

De samenwerking tussen Vodafone en de muziekindustrie moet ook resulteren in de verspreiding van complete videoclips en foto's van de artiesten.

Planet Multimedia