Interessant:

Russische operator Vimpelcom treft miljoenenschikking met OM

nieuws 19 februari 2016 om 09:41

Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft een recordschikking van 358 miljoen euro getroffen met de Russische telecomoperator VimpelCom, die gevestigd is in Amsterdam.

VimpelCom, een van oorsprong Russisch bedrijf, vestigde zich in 2010 in Amsterdam. Het bedrijf behoort inmiddels tot een van de zes grootste telecomproviders ter wereld met een omzet van 17,12 miljard euro (in 2014). VimpelCom is voornamelijk actief in Rusland Oekraïne, Kazachstan, Oezbekistan en Azië en Afrika. In Europa is VimpelCom in Italië actief.

VimpelCom werd vervolgd voor omkoping en valsheid in geschrifte. Het bedrijf bekende eerder ook in de Verenigde Staten schuldig te zijn aan het overteden van anticorruptiewetgeving. VimpelCom betaalde tussen 2006 en 2012 meer dan 130 miljoen euro aan een brievenbusfirma op de naam van de presidentsdochter van Oezbekistan, in ruil voor frequenties op de gsm-netwerken in dat land.

Om vervolging te voorkomen heeft VimpelCom nu een recordschikking van 358 miljoen - de hoogste schikking in Nederland ooit - getroffen met het Openbaar Ministerie. In de Verenigde Staten trof het bedrijf eveneens een schikking van ongeveer 360 miljoen euro. Het bedrag van de schikking bestaat onder meer uit een boete en ontneming van onrechtmatig verworven inkomsten.

NOS